De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

TU/e lanceert het Eindhovense Hendrik Casimir Instituut (EHCI)

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft het startschot gegeven voor een nieuw onderzoeksinstituut op het gebied van quantum en fotonica: het Eindhoven Hendrik Casimir Instituut. Dit instituut werd geopend door Robbert Dijkgraaf, directeur van het Institute of Advanced Study in Princeton, en Gerda Casimir, dochter van Hendrik Casimir. High-tech bedrijf ASML, een van de belangrijkste partners van de TU/e, schonk het nieuwe instituut een set hightech machines ter waarde van 3,5 miljoen euro om de universiteit te feliciteren met haar 65-jarig bestaan. 

Met de exponentiële groei van onze informatiemaatschappij komt het einde van de traditionele schaalvergroting in communicatie en computergebruik in zicht. Om de trend in rekenkracht en energie-efficiënte communicatie voort te zetten, zijn opkomende fotonica- en quantumtechnologieën belangrijke wegen die verkend moeten worden. Beide technologieën zijn in Eindhoven al van wereldklasse, zoals blijkt uit recente miljoenenfondsen. Het Eindhovense Hendrik Casimir Instituut (EHCI) zal de twee technologiegebieden op slimme wijze ‘verstrengelen’ om synergie te creëren: de supersnelle lichtgestuurde communicatietechnologie van fotonica en de verbluffende rekenmagie van kwantumtechnologie. 

Hendrik Casimir 
De Nederlandse natuurkundige Hendrik Casimir (1909-2000) is vooral bekend om zijn werk op het gebied van supergeleiding en kwantumfysica, met name het Casimir-effect. Hij was ook decennia lang een leider in de hightechindustrie als directeur van het vermaarde Philips Natuurkundig Laboratorium. Hij definieerde principes voor onderzoeksmanagement die vandaag de dag nog steeds van toepassing zijn.  

Schenkingen van ASML 
ASML, ’s werelds grootste toeleverancier van de halfgeleiderindustrie, had een grote verrassing voor de TU/e, die vandaag haar 65e opening van het academisch jaar vierde. Het bedrijf schonk de universiteit een set hightech nanotechnologiemachines en -diensten voor het nieuwe instituut en voor de studentenlabs, met een totale waarde van 3,5M euro. 

“We zijn ASML ontzettend dankbaar voor deze prachtige cadeaus”, reageerde TU/e-president Robert-Jan Smits. “Deze schenkingen onderstrepen de bijzonder goede relatie van de TU/e met ASML en met het bedrijfsleven in de Brainport Eindhoven regio.” 

“We hopen dat deze apparatuur onderzoekers en studenten van de TU/e in staat stelt de grenzen van kennis te verleggen, wetenschappelijke doorbraken te realiseren en zo bij te dragen aan een betere toekomst. Want dat is de kracht van technologie. En we hopen dat studenten aan de TU/e nog meer hightech kennis zullen opdoen”, aldus Frank Schuurmans, Vice-President Research bij ASML, die de geschenken symbolisch overhandigde met een IC-productiewafer. 

Meer informatie over het Eindhoven Hendrik Casimir Instituut: