De plek voor (tech) starters! Klik hier voor ons aanbod in ALPHA

TU/e startup Lusoco in de race voor prijzen

Wie mag zich de beste academische start-up van Nederland in 2020 noemen? Vier beloftevolle, jonge bedrijven gestart vanuit de TU in Eindhoven dingen mee. Waaronder Lusoco, gevestigd in Twice hub Catalyst.

De wedstrijd is een gezamenlijk initiatief van de vereniging van universiteiten en onder andere Techleap, de organisatie van ‘start-up prins’ Constantijn. De bedoeling is baanbrekende innovaties beter voor het voetlicht te krijgen en hen toegang te bieden tot een groot (inter)nationaal netwerk van ondernemers en onderzoekers. In november worden de winnaars geselecteerd.

De TU/e is goed vertegenwoordigd in het deelnemersveld. Van de twintig finalisten hebben Goal 3, Lusoco, NC Biomatrix en Taylor hun voedingsbodem op de Eindhovense campus.

Goal 3 werkt aan een monitoringssysteem dat mede op basis van algoritmen automatisch ziekten in een vroeg stadium opspoort. Het kan ingezet worden tegen kindersterfte in ontwikkelingslanden. Goal 3 telt negen medewerkers. Mede-oprichter Jelle Schuitemaker (25): ,,De Afrikaanse markt heeft andere vereisten dan het Westen. Elk systeem moet op batterij werkzaam zijn, minimaal de helft goedkoper en makkelijker in gebruik. We zoeken nu vooral technische partners voor bestaande productonderdelen, zoals sensoren.”

Start-up Lusoco van voormalig TU/e-promovendus Jeroen ter Schiphorst en Teun Wagenaar produceert speciaal glas dat overdag energie opslaat en ’s nachts licht uitstraalt. Daarvoor heeft het bedrijf een printtechnologie ontwikkeld die gebruik maakt van fluorescerende kleurstoffen die zonlicht absorberen en opslaan in zonnecellen op de zijkant van het glas. Het resultaat is niet alleen een goed zichtbare print maar het glas kan daadwerkelijk energie winnen.

Biomateriaal

NC Biomatrix werkt aan een gel van biomateriaal om slijtage aan de tussenwervelschijven in de onderrug te herstellen. De gel wordt rechtstreeks in de tussenwervelschijf geïnjecteerd. Dat is minder belastend dan opereren. Het Brabants Startup Fonds investeerde er al 350.000 euro in.

Taylor werkt hard om zonnepanelen en -cellen efficiënter en betrouwbaarder te maken. Het ontwikkelt en levert solar micro-elektronica die zonnepanelen een hoger rendement opleveren en onderhoudsbestendiger zijn. Het levert de producten rechtstreeks aan fabrikanten van zonnepanelen voor integratie in de module van het zonnepaneel.