7 zaken die je absoluut moet weten over het Brexit akkoord

7 zaken die je absoluut moet weten over het Brexit akkoord

6 jan. 2021

Kerstavond was het zover: het Brexit akkoord voor een nieuw partnerschap tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) werd bekend gemaakt. ‘De deal’ is inmiddels voor iedereen in te zien. De maar liefst 1.246 bladzijden heb je alleen niet een-twee-drie gelezen. Daarom heeft de Rijksoverheid 7 zaken op een rijtje gezet die je absoluut moet weten over het akkoord. Lees verder!

1. Altijd te maken met de douane

Ook mét dit Brexit akkoord keert de Douane terug. Houd er dus rekening mee dat je vanaf 1 januari met de Douane te maken krijgt als je producten wil importeren of exporteren. Ga niet onvoorbereid op pad. Lees meer over de douaneformaliteiten op deze pagina over import en export.

2. Geen quota en tarieven op handel

Om voor de tarieven- en quotavrijstelling in aanmerking te komen, moet je aantonen dat je goederen voldoen aan de voorwaarden van ‘oorsprongsregels’. De oorsprongsregels in het akkoord zijn vastgelegd op basis van ‘bilaterale cumulatie’. Dat betekent dat materialen uit zowel de EU als het VK mogen worden meegeteld om de drempels voor tarief- en quotavrije markttoegang te behalen. In de oorsprongsregels is per product(groep) ook opgenomen wat er maximaal aan materialen uit andere landen buiten de EU mag worden gebruikt.

3. Afspraken om douanecontroles te verminderen waar mogelijk

In het verdrag staat dat als partijen voldoen aan bepaalde eisen, ze de status van ‘Authorised Economic Operator’ (AEO) kunnen krijgen. Dat houdt in dat ze gebruik kunnen maken van een vereenvoudigde douaneprocedure als het om controles voor veiligheid gaat. Ook is hierbij afgesproken dat de EU en het VK elkaars AEO-vergunningen erkennen. Kijk dus of u in aanmerking komt voor AEO-status.

4. Import of export van dierlijke of plantaardige oorsprong

Als je goederen van dierlijke of plantaardige oorsprong uit het VK importeert, moeten ze voldoen aan de eisen van de EU, de ‘sanitaire en fytosanitaire eisen’. Andersom moeten deze producten aan de eisen van het VK voldoen als je ze naar het VK exporteert. Dat betekent dat  je rekening moet houden met exportcertificering en importcontroles. Lees meer over het importeren en exporteren van dierlijke en plantaardige producten.

5. Geen wederzijdse erkenning van cenrtificaten voor industriele producten

In de deal zijn afspraken gemaakt over technische handelsbelemmeringen ‘technical barriers to trade’ (TBT) en het versoepelen van procedures rondom productveiligheid en marktconformiteit.  

Er is echter geen wederzijdse erkenning van certificaten voor industriële producten. Dat betekent dat producten waarvoor een certificaat verplicht is alleen binnen de EU in de handel gebracht mogen worden met een certificaat dat is afgegeven door een ‘EU-notified body’. Een certificaat dat is uitgegeven door een in het VK gevestigde notified body is niet geldig. Wanneer producten al een certificaat van een Britse notified body hebben dat is afgegeven vóór 1 januari 2021, kan een notified body uit de EU dit meewegen bij de beoordeling van een aanvraag voor een geldig EU-certificaat.

Het is voor de leverancier wel mogelijk om een eigen verklaring (‘self declaration’) over conformiteit af te geven. Dat kan alleen voor een afgebakende categorie producten, die weinig risico met zich meebrengen. Daarnaast zijn ook afspraken gemaakt over het onder voorwaarden erkennen van Good Manufacturing Practices inspecties voor geneesmiddelen en werkzame bestanddelen.

6. Toegang tot openbare aanbestedingen

In het akkoord staan procedures om voorspelbare en transparante aanbestedingen te garanderen. Deze afspraken zijn een aanvulling op de afspraken die in de Government Procurement Agreement (GPA) van de World Trade Organization staan en gelden voor dezelfde sectoren. 

7. Afspraken gemaakt over dienstverlening

In veel gevallen mag je nog steeds diensten verlenen in of diensten afnemen uit het VK. Wel zijn er specifieke regels voor onder andere bezorgdiensten, telecommunicatie, financiële diensten, internationale maritieme transportdiensten en juridische diensten. Daarnaast is er afgesproken om samen te werken aan redelijke en transparante roaming-tarieven.

Meer weten?

Rijksoverehid is op dit moment druk bezig om de Brexit Impact Scan en teksten op de website te updaten volgens het akkoord. Kijk het webinar van 30 december terug, waarin experts meer vertellen over de deal.

Wil je het akkoord lezen om te leren wat het gevolg is voor jouw sector? Download het dan via de website van de EU.

Geschreven door
Saskia van de Schoot

directeur new business

Saskia van de Schoot
Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wil jij ook een maand gebruik maken van onze nieuwe showkantoor? Klik dan hier!