
Een van de bedrijven dat gevestigd is in gebouw Mμ van TWICE Eindhoven is onderdeel van de Oostenrijkse chipfabrikant ams. Vorig jaar nam ams deze afdeling Cmos Sensoren over van NXP waar medewerkers milieusensoren ontwikkelen waarmee verschillende milieufactoren kunnen worden gemeten, zoals relatieve vochtigheid, luchtdruk en temperatuur. ams is een bedrijf dat sterk in beweging is om zich om te vormen van chipfabrikant naar een bedrijf dat sensoren maakt en totale systeemoplossingen. Wereldwijd werken er 2100 medewerkers, verdeeld over 20 landen.
Martin Valkenburg
Martin Valkenburg is directeur ams Nederland. “Met de overname van deze afdeling zette ams voet op Neerlands bodem. Ze waren geïnteresseerd in de technologie van NXP maar wilden zich ook graag vestigen op de High Tech Campus met alle synergiën die hier mogelijk zijn. Bijvoorbeeld met het Holst Centre, de Philips innovation services, de Strip, kortom de hele infrastructuur op de HTCE. De reden waarom we voor gebouw Mμ hebben gekozen is omdat deze afdeling aan de ene kant dienst doet als office-space en aan de andere kant is ingericht als laboratorium. We konden er eigenlijk zo intrekken. Het is een praktisch en representatief gebouw. Een fijne plek om te werken.”
Martin: ”Een sensor is een component waarmee je de buitenwereld kunt meten: licht, lucht, vochtigheid, gas, druk of bijvoorbeeld magneetvelden. Het is een stukje silicium met een gevoelige laag. Veranderingen in die laag worden omgezet in een elektronisch signaaltje. Je kunt ze vergelijken met je eigen zintuigen. Wij concentreren ons hier vooral op het meten van vochtigheid, luchtdruk, temperatuur en gas. Wij ontwikkelen een sensor helemaal zelf. Van begin tot eind. De applicaties zijn groot, zo niet eindeloos. Ook door combinaties van sensoren toe te passen.”
Weergoden
Op tafel liggen drie sensoren. Iedere sensor is kleiner dan een suikerkorrel. Martin: “Deze druk- vochtigheids- en temperatuursensoren vormen samen een barometer waarmee je het weer kunt voorspellen. Kijk naar deze zomer: hoe vaak klopten de weersverwachtingen? Aan de kust scheen de zon en tien kilometer verderop kwam de regen met bakken naar beneden. Deze weersvoorspellingen zijn gebaseerd op een aantal meetpunten en zijn grofmazig. Als wij deze sensoren inbouwen in je gsm heb je een nauwkeurig en betrouwbaar weersstation op zak met fijnmazige informatie. Dan weet je precies of je een paraplu mee moet nemen.”
“Met een combinatie van een vochtigheids- en gassensor kun je luchtkwaliteit meten”, vervolgt Martin. “Deze sensoren kun je bijvoorbeeld inbouwen in een thermostaat. Normaal gesproken regelt een thermostaat alleen temperatuur maar met deze twee sensoren erbij kun je ook de luchtvochtigheid en de kwaliteit van de lucht meten en aircosystemen hierop afstellen. Met name in Azië is de vraag naar deze toepassing groot. En wat dacht je van de luchtkwaliteit in schoolgebouwen, productiehallen of auto’s? Als er te veel CO2 in de lucht zit, gaat dit ten koste van concentratie en arbeidsproductiviteit. Meten is weten. Door sensoren in te bouwen in bijvoorbeeld luchtreinigers kun je dit voorkomen.”
Martin: “De sensoren die wij ontwikkelen worden steeds kleiner, met een laag stroomverbruik. Ze worden ook goedkoper en we kunnen ze in grote volumes produceren. Wij zijn voor dit type sensoren wel een van de marktleiders. Ik verwacht dat sensorsolutions in de nabije toekomst een enorme vlucht gaan nemen.”
‘Mislukken is zoveel leuker dan nooit proberen’, hangt er op het prikbord in de gang. Martin: “Deze spreuk past wel bij dit mooie bedrijf waar veel Willie Wortels werken. Hooggekwalificeerde techneuten zoals chemici, natuurkundigen en procestechnologen. En nee, het is niet de bedoeling dat je steeds dezelfde fout maakt. Fouten maken en mislukken is goed, zolang je ervan leert.”
AMS Netherlands
Gebouw Mu
High Tech Campus 10
5656 AE Eindhoven
The Netherlands
T: +31(0) 40 23 80 260
I: www.ams.com