Bezoek Mona Keijzer aan Xeltis - hub catalyst TU/e Campus

Bezoek Mona Keijzer aan Xeltis - hub catalyst TU/e Campus

28 apr. 2021

Op maandag 27 april was het druk in de hub Catalyst op de TU/e campus. Deze dag ontving Xeltis bezoek van demissionair staatssecretaris Mona Keijzer naar aanleiding van het recente besluit van de regering om financiering te verstrekken aan het partnerschap RegMedXB, waarvan Xeltis een van de industriële partners is. Mona Keijzer ontmoette op locatie leidinggevenden van de RegMedXB privaat-publieke samenwerking, die onlangs financiering tot € 56 miljoen van het Nederlands Nationaal Groeifonds heeft binnengehaald om een ​​infrastructuur van faciliteiten voor regeneratieve therapieën in Nederland te bouwen.

 

Regeneratieve geneeskunde heeft tot doel de functie van falende weefsels of organen te herstellen of zelfs volledig te vervangen om de noodzaak van een levenslange behandeling te verminderen of te elimineren.

"Xeltis-technologie is een uitstekend voorbeeld van hoe het vermogen om de hartklep en bloedvaten te herstellen de behandeling van patiënten en hun leven kan veranderen", aldus Eliane Schutte, CEO van Xeltis. "De substantiële steun van de Nederlandse regering voor de ontwikkeling van regeneratieve geneeskunde is een opwindende stap voorwaarts", voegde ze eraan toe.

Het programma WNL vandaag besteedde op dinsdag 27 april nog aandacht aan het bezoek. Mona Keijzer vertelde dat Eindhoven een technische stad is met de grootste groei in Nederland, waar veel innovaties vandaan komen. Een mooi compliment aan de innovatieve bedrijven in deze regio! Check de uitzending via de button.

In het Eindhovens Dagblad lezen we dat Mona Keijzer onder de indruk was van de nieuw ontwikkelde hartklep; ‘Logisch dat miljoenen uit groeifonds in Eindhoven landen’. Via het Nationaal Groeifonds investeert het Kabinet 56 miljoen in RegMed XB, een landelijk consortium in regeneratieve technologie. Daar zijn de universiteiten van Leiden, Utrecht, Eindhoven en Maastricht bij betrokken, maar ook regionale bedrijven zoals Xeltis.

Xeltis wil opschalen

De hartkleppen zijn een prototype dat werkt. De volgende stap is schaalvergroting en dus is het Rijksgeld nodig om een fabriek bouwen die de productie enorm laat stijgen. Op dit moment worden er een paar duizend van deze slimme hartkleppen per jaar gemaakt, dat moeten er 100.000 worden in 2023.

Als de overheid in de jaren 90 niet in ASML had geïnves­teerd, is het maar de vraag of dat bedrijf de wereldposi­tie gehad zou hebben die het nu heeft

Mona Keijzer, Staatssecretaris Economische Zaken en Klimaat

‘Ook ASML had investering nodig’

Dat is een lastige fase, dus wil Keijzer het bedrijf steunen. Ook succesvolle technologiebedrijven hebben immers soms een lastige opstartfase: ,,ASML is daar een prachtig voorbeeld van. Toen dat in de jaren 90 mis dreigde te gaan, is de overheid daar voor een klein gedeelte ingegaan. Als dat toen niet gebeurd was, is het de vraag of ASML de wereldpositie gehad zou hebben die het op dit moment heeft.”

RegMed XB is niet de enige: de hele regio Eindhoven profiteert behoorlijk van de investeringen van het Rijk. Van de 4 miljard die het kabinet steekt in het Nationaal Groeifonds komt liefst 1,4 miljard ten goede aan projecten waar de TU/e bij betrokken is. Keijzer zegt dat dat geen toeval is: ,,Eindhoven is een regio die het ongelofelijk goed doet. Economisch, maar ook op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. Hier zit de universiteit, hier zit ASML. Dat hier veel van het geld neerdaalt, dat is logisch als je de regio kent.”

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Op zoek naar kantoorruimte? Klik hier voor ons aanbod in ALPHA!