Bovengemiddeld succes start-ups in Brainport Eindhoven is direct te koppelen aan kenmerken en omstandigheden van de regio

Bovengemiddeld succes start-ups in Brainport Eindhoven is direct te koppelen aan kenmerken en omstandigheden van de regio

14 dec. 2022

Eindhoven, 14 december 2022

      Bovengemiddeld succes start-ups in Brainport Eindhoven is direct te koppelen aan kenmerken en omstandigheden van de regio.

Onderzoek van onderzoeksbureau Strategy Unit en mediaplatform Innovation Origins legt de bepalende factoren bloot.

Het bovengemiddelde succes van start-ups uit Brainport Eindhoven is direct te koppelen aan de kenmerken en omstandigheden binnen de regio. De hoge mate van onderlinge samenwerking en de aanwezigheid van talent en kennis springen daarbij het meest in het oog. Dat blijkt uit onderzoek onder de 70 voormalige winnaars van een Gerard & Anton Award, sinds 2014 jaarlijks uitgereikt aan tien veelbelovende start-ups uit de regio Brainport Eindhoven.

De belangrijkste onderscheidende factoren van Brainport zijn, volgens de ondervraagde start-ups:

  • beschikbaarheid van talent en kennis
  • samenwerking dwars door het ecosysteem (verticaal en horizontaal)
  • beschikbaarheid van geschikte werklocaties (inclusief labs)
  • de focus op het oplossen van grote maatschappelijke problemen
  • de toegankelijkheid van kennisinstellingen en technische ondersteuning

      Uitzonderlijk ecosysteem

Het onderzoek laat zien dat de Brainportregio waarin de ondervraagde start-ups begonnen zijn, beschikt over een uitzonderlijk start-up-ecosysteem. “We begonnen dit onderzoek met de vraag welke factoren bepalend zijn geweest voor de opvallend hoge succesratio van start-ups in Brainport Eindhoven”, legt senior-analist Christian Janssen (Strategy Unit) uit. “Volgens de ondervraagde groeiondernemingen moet de oorzaak vooral gezocht worden in factoren op die deze regio onderscheiden van andere. Deels zijn die factoren gekoppeld aan een traditie van langjarige samenwerking wat een hecht sociaal netwerk heeft opgeleverd met een geringe kopieerbaarheid.”

De specifieke focus van Brainport Eindhoven op (deep)tech- en maakindustrie is niet zomaar overal te vinden. Janssen: “Toch doen ook andere ecosystemen er goed aan de elementen die er in Brainport voor zorgen dat start-ups doorgroeien, ook in hun regio verder te versterken om tot hogere slagingspercentages te komen.” Daarmee zijn de uitkomsten volgens de initiatiefnemers niet alleen te gebruiken als bewijs voor het succes van Brainport, maar kunnen ook andere regio’s er hun voordeel mee doen. Janssen verwacht dat het onderzoek ook elders een vervolg zal krijgen, mede in het licht van recente onderzoeken van Dealroom en Techleap.

De 70 groeiondernemingen die in de periode 2014-2020 een Gerard & Anton Award wonnen, creëerden volgens eigen opgave gezamenlijk 3300 voltijdsbanen en haalden gezamenlijk minimaal 2 miljard euro aan funding op. De meeste van de onderzochte start-ups hebben inmiddels de fase van scale-up bereikt. Van de zeventig ondervraagde ondernemingen hebben 59 aantoonbaar omzet gerealiseerd uit eigen producten of diensten. Dat is 84% van het totaal. 52 van de 59 groeiondernemingen zijn erin geslaagd dat tot nu vol te houden.

Daarmee kan zo’n 75% langdurig succesvol genoemd worden.

Van de in totaal 81 Gerard & Anton award winnaars komen er 18 (22%) uit de stal van TWICE!

      Het hele rapport is hier te dowloaden.

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Op zoek naar kantoorruimte? Klik hier voor ons aanbod in ALPHA!