Start Proeftuin Smart Contracts in Supply Chains

Start Proeftuin Smart Contracts in Supply Chains

12 feb. 2021

Digitalisering van supply chains staat bovenaan de agenda van veel bedrijven. De pandemie heeft de roep om digitalisering nog eens versterkt. Een digitale supply chain is niet alleen efficiënter en sneller, maar ook wendbaarder en veerkrachtiger in tijden van crisis. De Logistics Community Brabant en Weconomics starten met een aantal projecten voor de verdere ontwikkeling van smart contracts en de digitale lopende band (combinatie van IoT, blockchain en AI). Ze richten zich op supply chains met significante impact op het milieu (denk aan CO2 reductie).

Smart Contracts
In ons artikel over de Digitale Lopende Band schreven we er al over: er zijn steeds meer digitale (data) technologieën beschikbaar die processen en werkzaamheden vereenvoudigen. Smart contracts is hier een voorbeeld van en kan een sleutelrol vervullen in de digitalisering van supply chains. Een smart contract is in feite niets anders dan een afspraak tussen twee partijen in de vorm van een software­programma. Het voordeel daarvan is dat het softwareprogramma en daarmee het contract automatisch kan worden uitgevoerd, mits is voldaan aan de juiste voorwaarden die eveneens in het smart contract zijn vastgelegd. Zo creëer je in feite een digitale lopende band, die autonoom en zonder menselijke tussenkomst kan functioneren. 

Elimineren van waste
AI, sensoring en blockchain technieken maken het mogelijk om op een robuuste en 100% vertrouwensvolle wijze informatie te genereren, te delen, te verwerken en (contractueel) af te handelen. Ze zijn gericht op het elimineren van waste, zoals onnodige menselijke controles, en op frictie loze datastromen. We zien dat deze technieken in verschillende domeinen volop worden ingezet. Echter, in de supply chain gebeurt dit nog maar mondjesmaat.

Laagdrempelige proeftuin
Voor de logistiek liggen er dus volop smart contract kansen! Daarom starten Logistics Community Brabant en regiopartners (Midpoint Brabant, REWIN, Vijfsterren Logistiek en Supply Chain Platform Zuidoost Brabant) in 2021 een proeftuin voor Smart Supply Chain Contract (SSCC). In deze proeftuin kunnen bedrijven met ondersteuning van de juiste specialisten, SSCC tools en technieken op een laagdrempelige manier ontwerpen, (door)ontwikkelen, implementeren en testen. 

Het initiatief is toegankelijk voor bedrijven uit heel Zuid-Nederland.

GEZOCHT: Supply chains die graag slimmer willen worden!

Samen met de Logistics Community Brabant en Weconomics gaan we graag aan de slag met de verdere ontwikkeling van smart contracts binnen jouw supply chain. Deelname aan deze proeftuin is een innovatie die je samen met kennispartners, overheid en andere stakeholders doet. 

Toelichting:

 • Er is plaats voor 5 tot 10 projecten.
 • Centraal staat een case waarin technologie (door)ontwikkeld / getest / toegepast wordt in de praktijk.
 • Jouw bedrijf is gevestigd in Zuid-Nederland (vestiging in Zeeland, Brabant of Limburg).
 • Doorlooptijd is 2,5 jaar. 

Doel

Samen komen tot een ecosysteem met een digitale lopende band met significante impact op het klimaat, zoals CO2-reductie, minder belastingcapaciteiten, milieu en infrastructuur en minder in kantoren werken.

Subsidiemogelijkheid en totale omvang per project (dit kan nog wijzigen)

Er is subsidie beschikbaar voor deze projecten. Een project heeft een omvang van rond de €250.000, waarvan €150.000 in eigen uren (waaronder leren, interviews, bijeenkomsten, simulaties, data analyse) en €100.000 uitbesteed kan worden aan de daadwerkelijke ontwikkeling van een (software) applicatie of platform softwareontwikkeling. Zeer interessant dus!

Wat verwachten we van jou?

 • Inbreng van een concrete case;
 • Bereidheid om deel te nemen in een project meer meerdere deelnemers (samenwerkingsverband)
 • Bijdrage in uren of geld van circa 60 procent van de kosten voor uitvoering van de case en het project;
 • Verantwoording van de bijdrage (met onder meer een overzicht van de bestede uren van medewerkers en overige kosten);
 • Bereidheid tot het delen van kennis en ervaring tijdens de proeftuin (vertrouwelijke informatie blijft uiteraard vertrouwelijk).

Aanmeldtijd en looptijd

Aanmelden kan in de komende weken. Het proeftuinprogramma loopt tot en met 2023, waarbij de planning en looptijd per cluster of case verschilt. 

Het komende half jaar besteden we aan de volgende zaken:

 • definiëren van cases
 • samenstellen van clusters
 • aanvragen van subsidies. 

Zodra de subsidieaanvraag wordt gehonoreerd, gaat de proeftuinfase in het derde kwartaal van 2021 daadwerkelijk van start.

Heb je interesse? Of ken je andere bedrijven die hieraan willen deelnemen?

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van smart contracts (IOT – Blockchain - AI) voor jouw organisatie?
Neem dan contact op met Twice. Wij vertellen je graag meer over dit project en de andere mogelijkheden binnen BrainBloC. 

Geschreven door
Corinne Moerman

marketing & communicatie

Corinne Moerman

De nieuwe proeftuin voor Smart Contracts in Supply Chains (SSCC) biedt Zuid-Nederlandse bedrijven die actief zijn in de logistieke sector, de kans om met hulp van techno­logiepartners de mogelijkheden van smart contracts te verkennen en daadwerkelijk te ontwikkelen. Met als einddoel: slimme logistieke oplossingen die effectief, efficiënt en rendabel zijn. Een ontwikkeling die wij vanuit ons BrainBloC project van harte ondersteunen en graag faciliteren.  

Whitepaper

Paul Bessems van Weconomics, een van de initiatiefnemers van de Proeftuin voor Smart Contracts in Supply Chains, schreef een whitepaper 'Op weg naar een digitale lopende band in de supply chain’. 

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wil jij ook een maand gebruik maken van onze nieuwe showkantoor? Klik dan hier!