130 miljoen naar Brainport Eindhoven

Een forse injectie in Brainport Eindhoven

27 mrt. 2018

Ook het Rijk begrijpt nu het belang van Brainport Eindhoven voor Nederland. En dat wordt beloond. De komende 4 jaar investeert zij namelijk €130 miljoen voor het verbeteren van de voorzieningen. Het kabinet bewijst hiermee een lange relatie aan te willen gaan met het slimste stukje Nederland. De enige voorwaarde: ook de regio zelf dient €240 miljoen bij te dragen.

Grote indruk

Het kabinet maakte op 13 maart jl. de investering bekend, nog geen 2 maanden na het bezoek van Staatssecretaris Mona Keijzer aan de regio. Tijdens een rondleiding langs diverse bedrijven en instellingen, waarbij zij onder andere locaties van Twice aandeed, kreeg zij een goed beeld van wat Brainport Eindhoven te bieden heeft. Het bezoek heeft een grote indruk achtergelaten op de staatssecretaris en ongetwijfeld bijgedragen aan de keuze van het kabinet. “Ik heb op verschillende plekken gezien op wat voor een indrukwekkende manier je de geschiedenis van een regio kan verbinden met economische ontwikkeling. Hier gebeurt het!”

Aantrekkelijke woon-, werk- en leefomgeving

Brainport Eindhoven is binnen Nederland de meest aantrekkelijke regio voor technisch talent. Op mondiaal gebied is er echter nogal wat concurrentie. Om steden als Taiwan, Singapore, Cambridge en Helsinki bij te blijven zijn grote verbeteringen noodzakelijk. En dat is nodig om ook talent uit het buitenland te trekken. Volgens Burgemeester John Jorritsma, voorzitter van de Stichting Brainport, is de bijdrage van het rijk een forse investering: “Het draagt flink bij aan het aantrekken, opleiden en vasthouden van talent.” De regio Eindhoven wil daarnaast culturele-, maatschappelijke- en sportvoorzieningen verbeteren om zo de leefbaarheid in stad en regio voor de bestaande bevolking te vergroten.

Eigen investering

Naast de bijdrage van het Rijk dient de regio zelf nog €240 miljoen bij te dragen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de diverse lokale overheden. Zo zal de bijdrage van de provincie naar verwachting tussen de €15,5 en €40 miljoen liggen. Overige plannen worden momenteel verder uitgewerkt. In sommige gevallen zijn de bedrijven en instellingen zelf verantwoordelijk. Zo is Eindhoven Engine op zoek naar aanvullende financiering via TU/e,  Fontys en het bedrijfsleven. Bij een opbrengst van €40 miljoen wordt dit bedrag door de overheid verdubbeld. Fotonica staat een soortgelijk traject te wachten. Wanneer aanvullende financiering door één van de partijen niet wordt gerealiseerd, zal ook de bijdrage van het Rijk naar verhouding worden verminderd.

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Op zoek naar kantoorruimte? Klik hier voor ons aanbod in ALPHA!