Eindhovense afstandsbediening van Hable voor blinden moet naar Amerika

Eindhovense afstandsbediening van Hable voor blinden moet naar Amerika

5 jan. 2021

Dinsdag 5 januari in het ED nieuws over Hable, een van de startups die in de Alpha hub van start gaat. Normaal maakt innovatief Eindhoven zich deze dagen klaar voor een trip naar Las Vegas, waar in normale tijden de Consumer Electronics Show (CES) plaats vindt, ‘s werelds grootste technologiebeurs. Dit jaar is de beurs online. Deelnemers uit deze regio presenteren zich. Vandaag deel 4 met Hable, over reliëf voor blinden en knuffelen op afstand.

Hable

Een blind mens heeft een beetje reliëf nodig om de wereld om hem heen te begrijpen. Iets aflezen van het gladde scherm van een smartphone gaat dus niet. Hable uit Eindhoven bedacht een bediening om dat probleem op te lossen. 

,,We hebben een kleine controller gemaakt”, zegt medeoprichter Freek van Welsenis (23). ,,Met acht knoppen kan een blind mens zijn hele telefoon besturen met behulp van braille. Je kunt niet alleen typen, maar ook navigeren tussen verschillende apps.”

De controller van Hable One is al te koop en die verkopen lopen goed, volgens Van Welsenis. ,,Maar de Nederlandse markt is klein. We we hopen snel te verkopen in Amerika”. Dat is ook meteen een doel van Hable tijdens de CES: een retailer vinden die de controller van Hable gaat verkopen. ,,En we zoeken nog steeds investeerders. We hebben al twee ton opgehaald, maar hebben er nog twee nodig”, zegt Van Welsenis. ,,Dat hebben we nodig om voor marketing en sales te betalen. We willen onszelf stevig in de markt zetten. Dat kost behoorlijk wat geld.”

Op ED.nl kan je nog veel meer mooie verhalen lezen van innovatieve bedrijven uit deze regio, zoals Incooling, Alphabeats, Mantispectra, Carbyon.

 

Geschreven door
Saskia van de Schoot

directeur new business

Saskia van de Schoot
Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wil jij ook een maand gebruik maken van onze nieuwe showkantoor? Klik dan hier!