Het verschil dat GIMIX maakt

22 mrt. 2018

Big data. Iedereen weet dat ze bestaan, beschikbaar zijn en blijven groeien. Doordat we met z’n allen meer bestanden, films en foto’s opslaan, omdat organisaties en bedrijven steeds meer data produceren en door het ‘internet of things’ waarbij apparaten zelf data verzamelen en uitwisselen. Iedereen weet ook dat deze data een schat aan informatie kunnen bevatten. Maar weet u als MKB’er wat die ‘schat’ is? Weet u welke informatie u uit uw data kunt halen om de bedrijfsvoering efficiënter en optimaler te maken? Maikel Maasakkers en Martijn van Grieken zijn eigenaar van GIMIX. Als geen ander kunnen zij u helpen om deze interessante vraag te beantwoorden. En no worries: door hun manier van werken zijn ze ook betaalbaar voor de ondernemers die niet Bol, Wehkamp of Google heten.

De waarde van big data

Op de website van GIMIX staat het volgende: ‘GIMIX is gespecialiseerd in (Big) Data Analytics & VisualisatieStatistische Modellen & Algoritmes, Machine Learning & Artificial Intelligence en Process & Data Mining.’ Klinkt goed en vooral slim, maar wat betekent dit in de praktijk?

Efficiënte en optimale bedrijfsvoering door informatie uit big data

Martijn gaat er eens goed voor zitten: “Je hebt verschillende soorten data. Data uit een database waarin bijvoorbeeld informatie over mensen en hun gedrag is opgeslagen of getallen die machines produceren. Het zijn gestructureerde data die we net als veel andere bedrijven kunnen analyseren, om het verhaal achter de data te ontdekken. Maar wij gaan verder. GIMIX interpreteert ook ongestructureerde data zoals film-, geluids- en videofragmenten. Gegevens die voorheen vooral ongebruikt werden opgeslagen omdat de techniek ontbrak om ze te kunnen ‘lezen’. Wij gebruiken kunstmatige intelligente en slimme zelflerende technieken om patronen, feiten en waarheden uit deze data te halen. Hiermee kunnen we voorspellingen doen. Want voorspellen is niets anders dan het interpreteren van een geschiedenis en deze spiegelen naar de toekomst. Waar we beginnen? Wij beginnen bij de vraag van de ondernemer.”

Met behulp van kunstmatige intelligentie kun je kennis borgen en inzetten

Voorbeelden willen nog weleens verhelderend werken”, vervolgt Maikel. “Wij zijn nu bezig met een project bevallingsbewaking. Hierbij is het doel realtime inzicht te geven in de gezondheidstoestand van de ongeboren foetus tijdens de bevalling, waardoor een verloskundige of gynaecoloog beter kan beoordelen of er ingegrepen moet worden. Onze kunstmatige intelligentie ‘leest’ en interpreteert de hartslag van de foetus die geboren gaat worden en de weeën-activiteit van de moeder. We hebben duizenden bevallingen geanalyseerd om patronen te herkennen die van invloed zijn, om te voorspellen of een baby gezond geboren gaat worden. In de voorspellende waarde die je hiermee creëert zit het grote verschil tussen reguliere IT en Data Science. Een ander voorbeeld is een model dat wij trainen om met behulp van speciale camera’s fruit te selecteren op kwaliteit. Als je dit model onderdeel maakt van je productieproces, kun je als ondernemer toe met minder mensen die saai, repeterend werk moeten doen. Onze slimme software kun je ook inzetten voor het herkennen van productiefouten, detecteren van bepaalde type afbeeldingen, of bij het vroegtijdig onderkennen van ziektes. Met behulp van onze modellen leggen we als het ware de expertise van professionals vast en verbinden die met andere disciplines. Daarmee zijn de mogelijkheden eigenlijk net zo groot als je voorstellingsvermogen.”

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.