Modular laboratories: Preferred place for hightech scale-ups in the Netherlands

Modular laboratories: Preferred place for hightech scale-ups in the Netherlands

3 okt. 2018

18 jaar geleden namen de eerste bedrijven intrek in Twinning, gevolgd in 2007 door βèta op de High Tech Campus. In 2012 opende we Catalyst op de Technische Universiteit Eindhoven en kort daarna in 2013 Mµ op de High Tech Campus Eindhoven. Alle bieden ze (groeiende) techbedrijven een complete labinfrastructuur met kantoorruimten. De uitzondering hierop is Twinning die zich richt op ICT bedrijven met uitsluitend kantoorruimte en serverruimte. Momenteel ligt de gemiddelde bezettingsgraad op 90-95% met circa 110 gevestigde bedrijven.

Inspringen op behoefte van bedrijven

Het basisidee voor de laboratoriumformules is destijds ontstaan vanuit de Technische Universiteit Eindhoven. Met name vanuit jonge chemische bedrijven van de Faculteit Scheikundige Technologie Helix die wilden uitstromen, maar geen kleinschalige flexibele laboratoria konden vinden in de regio Eindhoven. Commerciële vastgoedpartijen willen over het algemeen niet investeren in kleinschalige laboratoria voor jonge groeiende technologiebedrijven vanwege de relatief hoge investeringen en de benodigde specialistische kennis van bouw en exploitatie.

De bedrijven die wij huisvesten zijn vaak nog afhankelijk van investeerders en/of fondsen en halen nog niet of nauwelijks geld uit verkochte producten. Ze staan vaak op de omslag naar commercialisatie. Dit is een lastige fase, ook wel de valley of death genoemd. Er zijn relatief weinig voorzieningen voor bedrijven in deze ’proof of concept’ fase ten opzichte van bedrijven in de startfase, terwijl daar echt behoefte aan is. Daar springen wij op in. Onze voorzieningen maken groei mogelijk en voorkomen dat IP in een vroeg stadium wordt verkocht of dat deze bedrijven voorgoed uitwijken naar een andere regio of land.

Mogelijkheden voor nu en in de toekomst

Als TWICE gaan we voor landelijk bereik. Er zijn veel jonge, groeiende bedrijven buiten de regio die in een vergelijkbare ontwikkelingsfase zitten als ondernemingen op de Technische Universiteit of de High Tech Campus. Die willen we laten weten dat hier mogelijkheden liggen om zich te verder te ontwikkelen. De technologieregio Brainport Eindhoven staat bekend om ‘hightech’ ontwikkelingen. Jonge, innovatieve techbedrijven zitten bij de formules van TWICE in het juiste ecosysteem en kunnen zo hun slagingskans vergroten.

Waarom het voor bedrijven interessant is om hier te zitten? Clustering, focus, netwerk en de juiste voorzieningen zijn belangrijk om dit soort ondernemingen tot wasdom te brengen. Wij bieden hiervoor de juiste formule. Door bedrijven thematisch samen te brengen, hoogwaardige flexibele huisvesting te bieden en ze in contact te brengen met de juiste adviseurs en partners. Dit doen we onder meer via diverse programma’s en events. Zo zijn alle zaken die niet de kern vormen van een onderneming gefaciliteerd en behoud het bedrijf de focus die nodig is voor snelle groei naar volledige zelfstandigheid. En natuurlijk denken we nu al na over wat hightechbedrijven van de toekomst nodig hebben.”

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Op zoek naar kantoorruimte? Klik hier voor ons aanbod in ALPHA!