Interview met ESTI, gevestigd in hub Mµ High tech Campus

Interview met ESTI, gevestigd in hub Mµ High tech Campus

26 feb. 2021

Wat een mooi artikel van Leticia Batista lezen we vandaag op de website van de High Tech Campus, met Margot Nijkamp! Sinds begin 2020 is het Ecosystem Thinking Institute gevestigd in hub Mµ op de High tech Campus. 

Volgens Ecosystem Thinking Institute tikt de kloksnelheid van innovatie steeds sneller. Het concept van innovatie is tegenwoordig in alle gebieden en markten veel besproken. Maar voeden bedrijven echt een voedingsbodem voor innovatieve oplossingen? Zijn ze zich echt bewust van de markttiming en kansen voor hun nieuwe producten? Hoe werk (en denk) je als een ecosysteem vanuit een vraaggestuurd innovatieperspectief?

Margot Nijkamp, ​​medeoprichter van het Ecosystem Thinking Institute, heeft de antwoorden op al deze vragen en meer. Ze was in gesprek met de HTCE over de ontwikkeling en doelstellingen van het Instituut, hun strategieën tijdens de veeleisende crisis van 2020, en geeft inzicht in hoe belangrijk het is voor bedrijven om de buitenwereld in de gaten te houden. De Innovatie Game kunnen we van harte aanbevelen. ESTI kan een veilige omgeving creeren om samen met gelijkgestemden na te denken over open innovatie en cocreatie. Tof team!

Het is veilig om te zeggen dat Margot Nijkamp het een en ander weet van innovatie. Als lid van het startup-team van Packard Bell EMEA hielp ze bijvoorbeeld de allereerste homecomputers ter wereld te brengen. In haar vierde startup was ze de eerste niet-Philips resident op de High Tech Campus toen het Ministerie van Economische Zaken een nieuw toegepast kennisinstituut ontwierp: Holst Centre. Margot was in haar rol van HR & Operations Director de allereerste die kwartalen maakte op HTC. "Het was een hele uitdaging, en ik ben erg trots dat ik er deel van heb mogen uitmaken", beschrijft ze.

De zoektocht naar vraaggestuurde innovatie
Na een levensveranderende ervaring met een ernstige gezondheidstoestand, besloot Margot haar dromen na te jagen - een daarvan was het opzetten van een startup met nul euro. Ze verliet Holst Centre en kwam terecht bij de Red Bluejay Foundation, die haar inspanningen begon in januari 2011 als een plek om met jonge talenten te werken aan culturele elementen voor innovatie.

Omdat de High Tech Campus erg geïnteresseerd was in het project, evolueerde het naar de Open Innovation Academy en verder: 'Uiteindelijk bespraken we dat als we grote vraaggestuurde innovatietrajecten wilden maken, we ervoor moesten zorgen dat we uitdagingen voor grote bedrijven, voor de publieke sector en andere domeinen ”, legt Margot uit. Uiteindelijk evolueerde dit allemaal naar wat nu het EcoSystem Thinking Institute is, een organisatie die bedrijven helpt hun strategieën te heroverwegen door middel van vraaggestuurde innovatie vanuit een gedeeld risico, gedeeld resultaat.

Het EcoSystem Thinking Institute
ESTI is een stichting zonder winstoogmerk die door Margot wordt beschreven als de nieuwe entiteit waar alle programma's, uitdagingen, consultancy, training en implementatie-inspanningen zijn samengekomen. ESTI werkt eraan om perspectieven op het gebied van ecosysteemdenken te bieden over de processtappen die bedrijven moeten nemen om succesvolle innovatie met de buitenwereld te bereiken. Het belangrijkste idee is om ze te helpen nadenken over hoe ze vraaggestuurde innovatie kunnen doen. "Als je technologie pusht, weet je niet of er iemand is die op je product of dienst wacht. Het is dus veel beter om aan de vraagzijde te beginnen en ervoor te zorgen dat er een echt probleem is dat moet worden aangepakt", zegt Margot claims.

De Retrofit Insulation Challenge, gemaakt voor zo'n 25 Nederlandse woningcorporaties, is daar een interessant voorbeeld van. Margot zegt dat de vaak gebruikte isolatiepakketten ongeveer 30 centimeter dik waren, wat leidde tot enorme integrale projectkosten. Door samen te verkennen en na te denken, slaagden de bedrijven er echter in om een ​​nieuwe isolatieoplossing te vinden, een materiaal afkomstig uit de luchtvaartindustrie, dat slechts een fractie daarvan meet. Het resultaat: woningcorporaties hoefden de vensterbanken of de deurkozijnen niet te veranderen, wat resulteerde in een veel lagere total cost of ownership en dus huur. "Dit is een overtuigend voorbeeld van hoe dit ecosysteemdenken je vanuit cross-overs nieuwe perspectieven biedt", reflecteert ze.

De kloksnelheid van innovatie vereist ... het stellen van de juiste vragen
De filosofie van ESTI onderstreept het belang van een goed probleem of een goede vraag. Iets dat misschien ontbreekt in organisaties die geen gevestigde innovatieafdelingen hebben. "Vaak zie je organisaties die op zoek zijn naar een oplossing - een 8x8-voertuig om ruig terrein te overwinnen. Ze zeggen niet:‘ We moeten iets of iemand van A naar B vervoeren. ' Door niet de effecten te beschrijven die ze willen bereiken, maar de oplossing, halen ze elke denkwijze over innovatie weg ”, aldus Margot. Dit denkproces helpen begeleiden en de juiste stappen zetten om nieuwe kennis op te nemen: dat is de rol van ESTI.
Ondertussen blijft de kloksnelheid van innovatie, zoals Margot definieert, sneller gaan. Individualistisch denken, of een gesloten innovatiecultuur, kan volgens haar alleen gelden voor organisaties die denken dat ze het zich kunnen veroorloven om dat zo te houden. Maar als bedrijven in de echte wereld niet naar buiten kijken, missen ze de timing.

Het team
Margot werkt sinds 2011 samen met Rick Wielens, de tweede medeoprichter van ESTI. Zoals ze uitlegt: "Rick is de technologiegedreven en procesgedreven persoon. En ik kijk naar de menselijke factor, de culturele elementen, die de juiste diversiteit brengen. en mentaliteit. We zijn dus erg complementair in dat aspect. "
In totaal telt het team van ESTI ongeveer 15 mensen, waarvan er zeven regelmatig bij de projecten betrokken zijn. Margot beschrijft het als "zeer divers", met mensen van alle leeftijdsgroepen, religies en verschillende achtergronden. "We hebben mensen uit de bedrijfswereld; anderen die zich grondig hebben verdiept in technologie; we hebben fantastische programmamanagers om de uitdagingen aan te gaan. Ik werk momenteel vooral aan de publieke sector, het onderwijs en de arbeidsmarkten", Verklaart Margot.

Een serieus (leuk) en verhelderend spel
Een van de vlaggenschipprojecten van ESTI is de Ecosystem Game. Het begin lag op een vroege, eenvoudigere versie van een interactieve ervaring, geschreven door Margot zonder de intentie om het in een product te zien veranderen. "In plaats van dat ik voor een groot publiek stond en het Holst Centre-model uitlegde", legt ze uit, "dacht ik dat ik mensen een kleine uitdaging kon geven om hun denkcap op te zetten en ze een ervaring te geven. Ik noemde het de Open Innovation Game. " Ze zegt dat het een ongecompliceerde onderneming was, waarbij spelers samen naar een centraal doel zouden moeten werken. Margot was verrast toen mensen haar vroegen om het spel naar hun bedrijven te brengen, in het besef dat ze een leuke en krachtige ervaring had opgebouwd.

Nu bekend als het ecosysteemspel, is de activiteit bijgewerkt en uitgebreid. Het verduidelijkt de basis van ecosysteemdenken en open innovatie, en daagt spelers uit met een aantal opwindende modules om gemeenschappelijke ideeën en gedeelde overtuigingen of zorgen aan te pakken. Tijdens de sessie is het mogelijk om te leren over en na te denken over verschillende uitdagingen waarmee bedrijven worden geconfronteerd op hun weg om te denken als een ecosysteem, zowel intern, zoals tegenstrijdige belangen tussen afdelingen, als extern, zoals bij het absorberen van kennis van buitenaf.

Sterk groeien temidden van de crisis
Het Ecosysteemspel werd vroeger alleen in fysieke sessies gehouden. Terwijl ESTI 12 uitgebreide trainingssessies voorbereidde voor Unilever Food R&D, sloeg de COVID-19 pandemie toe. De klant, die zijn mensen toch wilde laten trainen, vroeg het Instituut om virtuele sessies van het spel. Het idee bracht Margot ernstig ongemak: "Ik geloof heilig in de kracht van persoonlijke interacties. Dit was dus volledig in strijd met mijn eigen evangelie. We realiseerden ons echter dat we erg zouden worden getroffen door COVID als we niets zouden doen. in een digitaal formaat, "onthult ze.

Dienovereenkomstig heeft ESTI de Ecosystem Game grondig aangepast tot een digitaal platform. De respons was erg positief en het nieuwe format bleek een succesvolle ervaring te zijn: "De manier waarop we mensen door het spel leiden en de stappen die je moet nemen om tot een succesvol ecosysteem te komen, werken ook digitaal. En het goede nieuws is dat we in deze Ecosystem Game elke keer het verhaal van de High Tech Campus vertellen ”, zegt ze. 2020, dat vanwege de pandemie voor zoveel initiatieven moeilijk was, was een groeiperiode voor ESTI.

Voor 2021 zijn de plannen van het instituut gericht op het vergroten van het aantal vraaggestuurde uitdagingen in zowel het private als het publieke domein. Terwijl ze kijken naar de maatschappelijke problemen die aandacht behoeven bij energietransitie, sociale gelijkheid, duurzaamheid en andere, onderzoekt de organisatie manieren om deze kwesties aan te pakken met een passend ecosysteem. Margot zegt dat het feit dat ze een non-profitorganisatie zijn in dit opzicht gunstig is en voegt eraan toe: "Het helpt ook dat we gehuisvest zijn op de High Tech Campus, werkend met het ecosysteem op de campus. Ik vind het hier absoluut nog steeds geweldig! "

Geschreven door
Saskia van de Schoot

directeur new business

Saskia van de Schoot
Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wil jij ook een maand gebruik maken van onze nieuwe showkantoor? Klik dan hier!