Ioniqa bouwt eerste PET-plastic up-cyclingfabriek

Ioniqa bouwt eerste PET-plastic up-cyclingfabriek

19 sep. 2018

Ioniqa maakt nu echt de stap van scale-up naar de markt: het technologiebedrijf bouwt zijn eerste PET-plastic up-cyclingfabriek, op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. In deze fabriek zal vanaf de zomer 2019 PET-plasticafval volledig circulair worden omgezet naar hoogwaardige, pure PET-grondstof, waarvan weer nieuwe producten voor voedselverpakkingen worden gemaakt. In dit kader is in april j.l. bekendgemaakt dat Ioniqa een samenwerkingsverband is aangegaan met Unilever en PET-producent Indorama.

Samenwerking multinationals

Volgens Tonnis Hooghoudt, CEO van Ioniqa, vormt de samenwerking met beide multinationals een belangrijke basis: “Sinds 2011 werken we in ons lab in Eindhoven aan de technologie om alle kleuren PET-plastic afval èn textiel op oneindige basis te kunnen up-cyclen. De voorbije twee jaar hebben we in onze demonstratiefabriek in Rotterdam-Botlek bij Plant One veel testen uitgevoerd, onder meer voor Unilever en Indorama, die onze grondstof hebben gevalideerd voor voedselverpakkingen. Dat was van groot belang, want zo’n validatie betekent heel veel voor de markt om een circulaire oplossing te omarmen.”

Wereld schoner maken

Met het circulaire Ioniqa-proces is er geen nieuwe olie meer nodig voor het maken van nieuwe PET-materialen. “PET-afval is onze basis, vormt onze grondstof. In feite kan de oliekraan dus dicht. Uit deze grondstof (PET-afval) zijn PET-producten te maken identiek aan die uit olie gemaakt, met dezelfde kwaliteit, voedselveiligheid en met concurrerende prijzen. Via het Ioniqa up-cyclingproces kunnen we de wereld stap-voor-stap schoner maken en belangrijk, ook houden.”

En kijkend naar de vele beelden van de plastic soep in de oceanen en stortplaatsen met miljoenen plastic flesjes en doosjes, die voorbije maanden talloze malen zijn gepubliceerd: “We hebben er met z’n allen een enorme rotzooi van gemaakt. Ik ben blij dat we via ons circulair proces kunnen meewerken aan het opruimen van deze puinhoop en dat we – hoe gek het misschien ook mag klinken – plastic op deze manier duurzaam kunnen maken. Andere spelers in de waardeketen hebben ons proces al als een gamechanger bestempeld.”

Fabriek

De Ioniqa-fabriek in Geleen komt in een nieuwe hal die eind dit jaar klaar zal zijn. In het eerste halfjaar van 2019 worden de fabrieksinstallaties geplaatst en daarna volgt het opstartproces. Het is de bedoeling dat het eerste product ook in 2019 wordt afgeleverd. De fabriek is goed voor een productie van 10.000 ton PET-grondstof, waarvan weer PET-producten van alle mogelijke kleuren worden gemaakt. “De aanvoer van het benodigde PET-afval is voor deze 10.000 ton-fabriek al verzekerd, evenals de afzet van onze nieuwe, pure PET-grondstof.

Over de locatie, op de Brightlands Chemelot Campus, stelt Hooghoudt dat dit een perfecte plek is, op een goed geoutilleerd terrein waar de Ioniqa-fabriek volledig naar wens is te realiseren èn met een groot achterland voor aanvoer van grondstof (dicht bij Duitsland, België en Frankrijk). “Als plastic hub in Europa is Limburg een prima locatie.”

Toekomst

Hooghoudt hoopt dat deze eerste Ioniqa-fabriek door vele gevolgd zullen worden. De 10.000 ton-fabriek is in vergelijking tot de vraag in de markt nog steeds relatief klein, schaalvergrotingen tot 100.000 of 200.000 ton zullen zeker volgen. “Dat is meer iets voor kapitaalkrachtigere en wereldwijd opererende partijen”, aldus de CEO van Ioniqa. “Wij richten ons op het verlenen van licenties van onze technologie, wereldwijd. Daarmee zal ook zeker worden gesteld dat de technologie sneller wordt geïmplementeerd. Ioniqa zal zich in de toekomst blijven richten op verdere technologieontwikkeling om ook andere typen plastics – en in de toekomst ook bio-plastics – te kunnen recyclen.”

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wil jij ook een maand gebruik maken van onze nieuwe showkantoor? Klik dan hier!