Life needs light: Sparckel

LED the sun shine in

14 jan. 2019

LED THE SUN SHINE IN

In een kantoor in TWICE formule Mµ op High Tech Campus 10, staat Bright Brenda te schijnen, verlicht Jolly James behulpzaam het bureau en hangt Sunny Sam stevig aan het plafond. Geen acteurs uit een nieuwe netflix-serie maar drie van de vier modellen uit het assortiment van de Sparckel lichtfamilie. Sparckel is een jong en vernieuwend bedrijf dat het eerste vrijstaand biodynamische Led-licht concept ter wereld heeft bedacht, ontwikkeld, geproduceerd en op de markt brengt. Maarten Voorhuis is oprichter van Sparckel. Hij is aanstekelijk enthousiast en gloeit als hij over zijn innovatie praat. En hij is zeker niet de enige die enthousiast is. Sparckel Plug & Play won in 2013 de publieksprijs LED-applicatie van het jaar. 

Documenten downloads

“Sinds 2002 is wetenschappelijk aangetoond dat licht gezond is”, vertelt Maarten terwijl hij de kap van de bureaulamp haalt. “Kijk, dit is meer dan een gewone lamp. Dit is een professioneel lichtsysteem dat levensstijl, slaappatronen en werkenergie verbetert. Doordat de Sparkcel het bioritme van de mens ondersteunt, wordt dementie aantoonbaar afgeremd, worden depressies verminderd en neemt de concentratie toe. In deze Sparckel zitten 208 Leds verdeeld over zes groepen met verschillende karakteristieken die afhankelijk van het patroon van de dag, schijnen. Het is hoogwaardig en energiezuinig licht.  Sparckel gaat ‘s morgens om acht uur aan en verspreid warm licht zoals de zonsopgang. Rond negen uur komt daar activerend blauw verrijkt licht bij dat om tien uur extra heftig wordt. Dit duurt tot twee uur ‘s middags en stimuleert je. Daarna neemt het activerende gedeelte van het licht weer af. Tussen vijf en zes krijg je zacht licht dat in de avond de kleur van de zonsondergang krijgt en je vraagt om het rustiger aan te doen.”  

“Mijn fascinatie voor licht is begonnen in mijn tijd bij Philips Lichting. Maar mijn verwondering maakte al snel plaats voor frustratie omdat gezond licht moeilijk is te integreren in de infrastructuur van een gebouw. Het is kostbaar en complex. Om de kracht van de zon te benaderen, heb je speciale armaturen en speciale kabels nodig. In een meterkast moet een computer hangen waar software inzit die het ritme van de zon nabootst. Toen ik op een avond in mijn achtertuin naar de maan keek, kreeg ik de ingeving om de techniek los te trekken van het gebouw. Ik heb de sprong gewaagd en na jaren van onderzoek, ontwikkelen, ontwerpen, testen en bouwen staattie hier: de Sparckel Plug & Play.”   

Video's

Sparckel levert sinds 2014 lichtsystemen. Aanvankelijk vooral in de zorg maar inmiddels is de kantorenmarkt groeiende. Het Sparckel concept past helemaal in de WELL-certificatie voor gezonde gebouwen die geïnspireerd worden door het ecosysteem van de natuur. Sparckel past in deze overtuiging en voorziet mensen in een juiste balans van licht. “Met bewezen effect en meetbaar rendement”, benadrukt Maarten: “Door de Led-technologie krijgen medewerkers meer energie, worden productiever en is er aantoonbaar minder ziekteverzuim. Dit alles leidt tot een betere werksfeer. Het is een investering die zichzelf heel snel terugverdient. Dus ik zou zeggen: beste MKB’ers en ondernemers, doe jezelf een cadeau: zet een Sprackel op je bureau.” 

De keuze voor de High Tech Campus was volgens Maarten voor de hand liggend. “Waar kunnen wij met ons bedrijf beter zitten dan op de tech hotspot in de Lichtstad? Daarnaast in de formule Mµ van TWICE specifiek gefocust op new energy en lifetech! Onze propositie is serieus en hier kunnen we meeliften met de innovatieve perceptie en uitstraling en we kunnen gebruik maken van het bestaande netwerk zoals de Campus Businessclub. Deze omgeving geeft body aan ons bedrijf, is representatief en is gemakkelijk bereikbaar. Daarnaast is de campus ook een potentiele afzetmarkt. Onlangs hebben we nog een artikel geschreven over de toepassing van Sparckel met de veelzeggende titel: ‘Smartest region can perform up to 12 % better. And so can you.”  

Information security

Het is zes uur. Het licht in de kamer wordt zachter en warmer: tijd om naar huis te gaan.  

Sparckel is gevestigd in gebouw Mµ op de High Tech Campus Eindhoven

Downloads

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Op zoek naar kantoorruimte? Klik hier voor ons aanbod in ALPHA!