
Het Interreg project ‘Link2Innovate’ wil via matchmaking en coaching jonge groeiende technologiebedrijven en bestaande bedrijven aan elkaar linken. Hierbij richten zij zich op bedrijven aan weerszijde van de Nederlandse/Belgische grens. Op deze manier krijgen veelbelovende jonge technologiebedrijven de ruimte voor experimentele ontwikkeling zoals prototyping of pilotontwikkeling. Met behulp van een coach worden de bedrijven begeleid om tot een samenwerking te komen. TWICE is een van de samenwerkingspartners in dit project. Jean-Paul van Oijen, directie Twice Eindhoven: “TWICE is vooral bekend van haar huisvestingsformules op de TU Eindhoven en de High Tech Campus. Maar we doen veel meer: zo geven we ook bedrijfsadvies en participeren in projecten zoals Link2Innovate. Met veel enthousiasme pakken we alles aan om jonge, groeiende techbedrijven verder te helpen. Dat is per slot van rekening onze doelstelling!”
Jean-Paul van Oijen & Hein Weijdema
“Vanuit Europa klinkt de roep om meer samenwerking tussen landen”, legt Jean-Paul uit. “Met dat uitgangspunt in het achterhoofd zijn er diverse projecten in het leven geroepen. Ik begrijp het vertrekpunt van Link2Innovate heel goed. Het is de realiteit. Een hightechbedrijf uit Eindhoven zal eerder samenwerken met een bedrijf uit Haarlem dan met een bedrijf vlak over de grens. Dit komt door onzekerheid over wet- en regelgeving over bijvoorbeeld Intellectual Property (IP), belastingen en mogelijke cultuurverschillen. Allemaal overbrugbaar, maar toch. Met dit project willen we alle denkbare drempels wegnemen. Samen met onze Belgische partners hebben we inmiddels 28 bedrijven succesvol aan elkaar gelinkt (waarvan 4 Eindhovense bedrijven). Een van deze links is CEVAP Technology en InOpSys. Een case om trots op te zijn.”
Link2Innovate wordt naast TWICE gerund door 2 andere Nederlandse en 5 Belgische projectpartners; publiek private partijen die zijn gekoppeld aan een regio en/of universiteit.
Hein Weijdema is eigenaar van CEVAP Technology in Eindhoven. Hein vertelt wat ze doen: “De waterzuiveringsindustrie past twee hoofdprincipes toe: filteren of verdampen. Filteren houdt vervuiling tegen, met verdampen scheid je schone waterdamp van vervuiling. Wij hebben een verdampende techniek ontwikkeld die gebruik maakt van vervangbare cartridges, net zoals filterende technieken dat doen. Het is een nieuwe uitvoeringsvorm van bestaande technieken.”
De Belgische partner in het Link2Innovate project zuivert afvalwater op een duurzame manier. In plaats van transport en verbranding, zuivert InOpSys afvalwater ter plekke: ‘on the spot’.
“Met deze nieuwe samenwerking zorgen wij voor een uitbreiding van hun technology-portfolio. En wij kunnen op onze beurt nieuwe toepassingen voor de CEVAP-Technology uitproberen door het gezamenlijk uitvoeren van pilots. InOpSys heeft een sterk netwerk met mogelijke klanten en toepassingen in België; wij hebben hetzelfde in Nederland. Door deze netwerken te combineren, kan de samenwerking sneller en efficiënter resultaat opleveren en kan eenvoudiger aan beide kanten van de grens geacteerd worden.”
Jean-Paul: “InOpSys en CEVAP Technology vullen elkaar perfect aan. InOpSys ontwikkelt geen eigen waterbehandelingstechnologieën maar gebruikt en combineert toepassingen zoals CEVAP heeft ontwikkeld. CEVAP heeft behoefte aan dit soort integrators in het veld. Bedrijven die al jaren bezig zijn met waterbehandeling en daar een heel sales- en serviceteam voor hebben. Aan zulke partijen stellen zij graag hun techniek ter beschikking.”
“We hebben een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met InOpSys”, besluit Hein. “Hierin spreken we de intentie uit tot samenwerken, van toepassingen identificeren tot gezamenlijk pilot testen. Gedurende het traject van een jaar kunnen we gebruik maken van een coach die alles begeleidt, en ook niet onbelangrijk: Twice Eindhoven regelt de bijbehorende subsidies bij Interreg. Zo kunnen wij ons helemaal richten op dat waar we goed in zijn. Dit is een match made in heaven!”
Link2Innovate is gefinancierd binnen het Interreg V-programma Vlaanderen-Nederland, het grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Meer info: www.grensregio.eu