
Eindhoven investeert in makerspaces; Maar liefst 11 bijzondere en heel verschillende plekken waar professionele creatieve makers van alle leeftijden faciliteiten en kennis kunnen delen. De subsidieregeling is mogelijk dankzij de Regio Deal Brainport Eindhoven, waarbij Twice ook een mooie rol mag spelen met het Brainbloc inspiratielab in de hub Twinning op de TU/e campus.
Als stad van technologie, design en kennis wil de Gemeente alle creatieve en innovatieve kracht behouden en versterken. Om creatieve makers voor de stad te behouden, investeren ze in goede werkplaatsen. Deze plekken zijn voor Brainport Eindhoven namelijk van groot belang als aanjager van innovatie, ontwikkeling en ontmoeting. En ze dragen er aan bij dat Eindhoven een aantrekkelijke plek is om te wonen, verblijven en werken. Lees meer wat we gaan doen in het Brainbloc lab!
Creativiteit en cultuur in de stad Eindhoven van groot belang. Daarom investeert de gemeente ruim € 2.3 miljoen in 11 verschillende makerspaces. Makerspaces zijn open werkplaatsen met voorzieningen die voor individuen lastig zijn aan te schaffen. Hier hebben creatieve en culturele professionals de faciliteiten om te werken, te experimenteren en kennis te delen. De subsidieregeling is mogelijk dankzij de Regio Deal Brainport Eindhoven.
Bestaande makerspaces kunnen zich verder ontwikkelen en zorgen voor nieuwe voorzieningen. Ook kunnen er enkele nieuwe makerspaces opgezet worden. Dan hierbij aan een fashionlab, een experimenteeruimte voor 'high tech' in combinatie met design (Twice) en een plek voor experimentele theatermakers.
Als stad van technologie, design en kennis wil Eindhoven alle creatieve en innovatieve kracht behouden en versterken. Om creatieve makers voor de stad te behouden, investeert de Gemeente in goede werkplaatsen. Deze plekken zijn voor Brainport Eindhoven namelijk van groot belang als aanjager van innovatie, ontwikkeling en ontmoeting. En ze dragen er aan bij dat Eindhoven een aantrekkelijke plek is om te wonen, verblijven en werken.
In totaal ontvangen 11 uiteenlopende makerspaces subsidie:
Brainbloc lab Twice Eindhoven
Het BrainBloC-lab is uniek omdat we ons in eerste instantie richten op een niet-technische maar organisatorische verandering. We richten ons namelijk vooral op een verandering van denkbeeld met een ontwerpopgave: Digitaal, Duurzaam en Decentraal.
Innovatie vindt nu vaak plaats vanuit een bedrijfsperspectief, en dit maakt de maatschappij veelal overbodig complex. Wij laten zien dat vraagstukken veelal oplosbaar zijn door data eenvoudig te organiseren en voor zichzelf te laten werken middels data technologieën.
Binnen het BrainBloC-lab gaat het over de combinatie van het genereren van data (IOT), het opslaan, beheren en uitwisselen van data (blockchain), en het verrijken van data (AI), waardoor een ‘digitale lopende band’ ontstaat. Rijke data, data logistiek en een duurzame decentrale data-infrastructuur vormen hierbij het uitgangspunt. IOT, blockchain en AI vormen op dit gebied cruciale nieuwe general-purpose-technologies, oftewel technologieën met een grote impact op vele sectoren, met grote efficiëntie voordelen, waardoor het een basis vormt voor nieuwe innovaties. Dit heeft impact op vrijwel ‘alle’ processen, organisatie en beroepen, evenals opleidingen en vakgebieden.
In het BrainBloC-lab laten we niet alleen zien dat datatechnologieën voor vrijwel iedereen interessant zijn, maar laten we meer specifiek zien dat juist de combinatie van datatechnologieën nieuwe oplossingen biedt, en dat de toepassing hiervan een fundamenteel ander denken vereist. Met bouwstenen zoals sensoren, camera’s, computers, en zelfs lego of een autonome racetrack worden datastromen nagebootst om een nieuwe vorm van systeemdenken en het principe van een digitale lopende band meer eigen te maken. Het voornaamste doel is om data (vaak abstract) en bijbehorende technologieën (vaak onbekend) begrijpelijk en tastbaar te maken.
Uiteindelijk maakt de toepassing de technologie relevant. We leggen daarom niet de nadruk op de techniek (dan doen de bedrijven zelf vaak genoeg), maar op concrete toepassingsmogelijkheden en de bijbehorende impact op alle processen die daarmee samenhangen. We stimuleren hiertoe een creatief denkproces, waarbij we afwijken van de gebaande paden en geijkte routes en introduceren een volledig nieuw denkbeeld door vanuit “data” te denken en redeneren. De brede adoptie van data technologieën vereist ''anders denken en doen', waarbij data het uitgangspunt vormt voor nieuwe organisatieprocessen en -principes. Het nieuw te realiseren BrainBloC-lab maakt de revolutie van de ‘digitale lopende band’ zichtbaar, past deze concreet toe, en biedt daarmee een vernieuwend perspectief om vanuit data te ontwerpen.
Meer weten? Neem gerust even contact op!