Pilot Hybride Tech Docenten in Brainport

Pilot Hybride Tech Docenten in Brainport

15 apr. 2021

Ongeveer een jaar geleden startte Brainport Development met de pilot Hybride Tech Docenten in Brainport. Het project biedt professionals uit de technische sector de mogelijkheid om hun baan te combineren met het docentschap. Het onderwijs staat namelijk te springen om docenten uit het werkveld. Op de website van Brainport (of hieronder) kan je het enthousiaste verhaal hierover lezen van ASML Test engineer Sim Leys.

Naast Sim zijn er nog veel meer high tech professionals die hun expertise inzetten om de verbinding te maken tussen onderwijs en het werkveld, met voordelen voor beide partijen. Geweldige ontwikkeling!

Via deze pilot wordt een impuls gegeven aan de kwaliteit van het onderwijs in de regio doordat via 100 hybride docenten de ervaring en kennis van mensen uit het technische bedrijfsleven letterlijk de klas in gebracht wordt. Een hybride docent in deze pilot geeft minder dan 240 uur per schooljaar les en hoeft daardoor geen bevoegdheid te halen. We noemen dit ‘hybride light’. Het doel is om deze pilot op te schalen naar een duurzame (regionale) samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven op hybride docentschap.

Als je als bedrijf deelneemt aan de pilot dan krijg je ondersteuning bij de voorlichting over hybride doceren binnen het bedrijf, het uitzetten van een interessepeiling en het opstellen van een beleid. Daarnaast voeren de matchers gesprekken met jouw medewerkers over de mogelijkheden van hybride doceren en organiseren zij de eerste kennismaking en de match met het onderwijs. Alle deelnemende hybride docenten krijgen bovendien de mogelijkheid om deel te nemen aan een cursus ‘Eerste Hulp bij Onderwijs’ bij Fontys Hogescholen. In deze cursus van drie dagdelen leren de deelnemers de basis pedagogisch-didactische vaardigheden; zodat zij enigszins voorbereid in de klas komen.

Sim is Integration and Test Engineer bij ASML. Sinds een half jaar is hij een dag per week te vinden op Summa College. Daar geeft hij, samen met collega-docenten, de nieuwe opleiding Technicus Smart Industry vorm. ‘Vroeger wilde ik wiskundedocent worden, maar ik ben uiteindelijk in de high tech industrie beland’, vertelt hij. ‘Toen ik hoorde van de pilot Hybride Tech Docenten wist ik direct: dát is iets voor mij. Ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen met anderen.’ Via een matcher werd Sim gekoppeld aan Summa College.

Meer werkplezier door combinatie bedrijfsleven en onderwijs

Sim is zeker niet de enige medewerker van ASML die deelneemt aan het project. Sterker nog, het zijn er steeds meer. Het grote techbedrijf heeft meerdere beweegredenen om medewerkers te stimuleren om te kiezen voor hybride docentschap. Groepsleider Roel de Jonge legt uit. ‘Als ASML vinden wij het belangrijk dat medewerkers de ruimte krijgen zich te blijven ontwikkelen. Daarnaast kan de afwisseling bijdragen aan het werkplezier. Een collega uit mijn team was gestart met de pilot. Ik zie dat ze met meer plezier op het werk verschijnt. Ze vertelde me dat ze het heerlijk vindt om haar kennis over te brengen op de leerlingen.’ Maar er is nóg een reden dat ASML met meerdere medewerkers deelneemt aan de pilot. De Jonge: ‘We vinden het als een van de grootste werkgevers van Brainport belangrijk om ook op maatschappelijk vlak een bijdrage te leveren aan de regio.’ Een laatste beweegreden die De Jonge wil benoemen, is de mogelijkheid om nieuw talent te motiveren voor techniek & ASML en ze in de toekomst in te huren. ‘Tussen die studenten zit wellicht een nieuwe engineer voor ons bedrijf.’

Nieuwe vaardigheden leren door voor de klas te staan

Sim is in ieder geval blij dat hij heeft besloten om deel te nemen aan de pilot. ‘Mijn wereld is groter geworden. Bij ASML maak ik onderdeel uit van een groot team dat zich bezighoudt met een klein onderdeel van een machine. Als hybride docent ben je de spil tussen het onderwijs en het bedrijfsleven.’ Ook ziet hij ernaar uit om de komende tijd zijn soft skills aan te scherpen. ‘Die worden namelijk steeds belangrijker. Ook in de high tech sector ontkom je er niet aan om goed te kunnen communiceren en presenteren.’

Hybride docent is de toekomst

Menno van Gennip is docent Mechatronica Industriële Automatisering bij Summa College en ontwikkelt samen met onder anderen Sim de nieuwe opleiding. ‘Het hybride docentschap past perfect binnen deze nieuwe opleiding’, legt hij uit. ‘We gaan veel meer de samenwerking met het bedrijfsleven opzoeken. Studenten scherpen hun 21-century skills aan en gaan aan de slag met concrete vraagstukken uit het werkveld. Als je daarbij ondersteund wordt door een docent die het grootste deel van zijn tijd in dat werkveld te vinden is, dan is dat van toegevoegde waarde.’ En Menno kan zich ook voorstellen dat het de andere kant op werkt. ‘Wie weet ga ik over een paar jaar zelf wel een dag in de week aan de slag in het bedrijfsleven!’

Meer weten?
In de Flyer Hybride Docenten lees je meer over deze pilot.

Geschreven door
Saskia van de Schoot

directeur new business

Saskia van de Schoot
Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Op zoek naar kantoorruimte? Klik hier voor ons aanbod in ALPHA!