Test to impress

Test to impress

10 apr. 2018

De nauwkeurige meetmethode van de Peracutus Aqua Meth

Steve Jobs begon zijn bedrijf in de garage. Chemisch technoloog Hans Stemkens en microbioloog/biochemicus Frans Houwen begonnen hun bedrijf Peracutus in 2013 aan de keukentafel. Een BV die voortkwam uit een denktank van vier vrienden die eens per week ongedwongen ideeën uitwisselden. Hun passie voor de wetenschap en de kennis van fundamentele grondbeginstelen van het leven zijn nu de drijvende krachten achter hun business. In 2017 vestigde Peracutus zich in het βèta gebouw van TWICE op de High Tech Campus Eindhoven (HTCE). Hans: “De keuze voor deze locatie lag voor de hand. Het is een perfecte plek om andere innovatieve wetenschappers en ondernemers te ontmoeten. Er wordt veel georganiseerd om dit treffen te verwezenlijken. De dienstverlening van TWICE is voortreffelijk en ook niet onbelangrijk: Het voelt hier gewoon goed.”Een indrukwekkend verhaal van techneuten met een missie.

Hans gaat rechtop staan en wijst naar zijn rechterbeen dat wat dikker is dan het linker. “Hier is het mee begonnen”, legt hij uit. “Ik ben lymfoedeempatiënt. Lymfoedeem is een medische aandoening die ernstige gevolgen kan hebben. Het is een ophoping van eiwitrijk vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht in de afvoercapaciteit van het lymfesysteem. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid, zwaar gevoel, pijn en beperkingen in de beweging. Het kan ontstaan als gevolg van een operatie of het is -zoals in mijn geval- aangeboren. Met Peracutus willen we de medische en de technische wereld dichter bij elkaar brengen. Dat doen we onder andere met onze nieuwe Peracutus Aqua Meth. Dit is een meetinstrument waarmee we het volume van (een willekeurig gekozen deel van) een ledemaat kunnen bepalen. Met behulp van een van de vier vrienden Don en zijn zoon Robby van Sonsbeek van Dsight hebben we het idee verder kunnen ontwikkelen. Zij hebben gezorgd dat het product in hoge nauwkeurigheid reproduceerbaar is. Het eerste prototype wordt momenteel gevalideerd in het academisch ziekenhuis in Maastricht.”

 

Best trots

De Peracutus Aqua Meth is een nieuwe stap in het bewaken van de toestand van lymfoedeem door het meten van volume van een ledenmaat in plaats van de omtrek. Onze meetmethode is gebaseerd op een combinatie van niet stationaire massabalans in combinatie met de wet van Bernoulli. De meting is zeer nauwkeurig en kost minder dan twee minuten.  De Aqua Meth kan een meting van elke locatie op het ledemaat uitvoeren en maakt stapsgewijze volume berekeningen van elk gekozen segment mogelijk. In mei dit jaar werd de Aqua Meth genomineerd voor de InnoAward. Hans: “De InnovAward moet ondernemers in het midden- en kleinbedrijf stimuleren tot echte innovaties van producten of diensten en het liefst in samenwerking met andere ondernemers. We hebben niet gewonnen maar waren één van de vijftien genomineerden van in het totaal 84 deelnemers. Toch iets om trots op te zijn.”

Meer ideeën dan geld

“Ik heb zelf ervaren hoe de toe- of afname van oedeem in mijn been gemeten wordt”, vervolgt Hans. “De ene zorgprofessional is de andere niet. De een meet losjes terwijl de ander het meetlint strak aantrekt. Daarmee krijg je geen goede informatie.  je zou kunnen zeggen dat een 3D-scan dezelfde nauwkeurige meting zou kunnen verrichten. Dat is in principe waar maar voorlopig is onze volumebepaling nauwkeuriger en kunnen wij ons product tegen een lagere prijs in de markt zetten. Daarmee wordt deze manier van meten ook toegankelijk voor de paramedische wereld zoals fysio- en huidtherapeuten. De Peracutus Aqua Meth is het eerste apparaat dat nauwkeurig en differentieel kan meten. Die combinatie geeft goede diagnostische informatie waarmee je belemmeringen in het lymfesysteem kunt lokaliseren en de ontwikkelingen in de tijd nauwgezet kunt volgen. Dat is diagnostische informatie waar zorgverleners verder mee kunnen. Onze tweede generatieapparaten zullen zo ontworpen worden dat je er niet alleen een arm maar ook een been in kunt meten. Voorlopig moeten we de eerste generatie goed in de markt zetten. Een behoorlijke klus waarbij we uitstekend worden geholpen door ons netwerk en Ger Segers een nieuw aangetrokken marketingman.”

Het grote doel

“We zijn inderdaad begonnen rond de keukentafel en nu zitten we in dit prachtige gebouw”, besluit Hans. “En als alles gaat zoals gepland, komt er meer. Ons grotere doel is dat we een doorbraak bereiken in de diagnostiek rond de pathologie van het vasculaire systeem in zijn geheel. Ik merk dat ik daar erg enthousiast van word en misschien ook wel een beetje emotioneel. Door gesprekken met lotgenoten weet ik hoe groot de impact van en de beperking door lymfoedeem kan zijn. Als technici en medici samenwerken bereiken we meer. Daar zijn wij in ieder geval hard mee bezig. Op dit moment hebben we meer ideeën dan tijd!”

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wil jij ook een maand gebruik maken van onze nieuwe showkantoor? Klik dan hier!