Thuiswerken onder de elektrische zon

Thuiswerken onder de elektrische zon

28 mei 2021

Afgelopen week stond de daglichtlamp van Sparckel centraal in een artikel van de Volkskrant over nieuwe technische hebbedingen. We delen het graag op onze site!

Hoe meer buiten de deur werken een schim uit het verleden werd, hoe meer we onze thuiswerkplek hebben gepimpt met kantoorspullen. Een extra computerscherm, een fijne bureaustoel en een apart bureau. In dat rijtje ontbreekt nog iets, vindt het Eindhovense bedrijf Sparckel: goede verlichting. Het is binnenshuis namelijk een stuk donkerder dan buiten, en daardoor zou je minder energie hebben en raakt je biologische klok van slag. De oplossing volgens Sparckel? Speciale ‘biodynamische’ lampen die het ritme van natuurlijk daglicht nabootsen.

Dat doet de lamp door de klok te volgen en daarbij automatisch van kleur en lichtsterkte te veranderen. De dag begint met helder wit licht. Goed om de laatste slaap bij uit de ogen te wrijven zonder meteen te verblinden. In de loop van de werkdag wordt het licht nog wat koeler en feller, wat voor meer energie en concentratie moet zorgen. Daarna wordt het wat zachter en geler, om ’s avonds te veranderen in een warm, oranje licht dat net zo lang blijft dimmen tot het helemaal uitdooft. Net zoals de zon als je de hele dag buiten zou zijn, is het idee. Wie een avondje wil doorhalen, kan ook handmatig een stand kiezen.

De Jolly James, het tafelmodel van Sparckel die de Gadgetdesk uitprobeert, is inderdaad een heel stuk feller dan een gewone bureaulamp. De ledjes in de lamp stralen met een gezamenlijke sterkte van tot wel 7.500 lumen, waarvan er 4.683 door lampenkap heen komen. Ter vergelijking: een doorsnee ledpeertje is hooguit 800 tot 1.000 lumen fel.

Die flinke hoeveelheid extra licht werkt prettig, ook bij schermwerk. De lampenkap maakt het licht diffuus, waardoor het nooit verblindend is. Het licht straalt zowel naar beneden op je bureau, als naar boven. Het idee is dat het via de muren en plafonds door de ruimte kaatst.

Zo’n kunstzon neemt wel flink wat ruimte in beslag. De tafellamp rijst een meter boven zijn voet uit en is dus nogal aanwezig. De voet zelf heeft een diameter van 30 centimeter, wat op een kleiner bureau passen en meten is. Gelukkig is het een vlak plateau waar je eventueel weer spullen op kwijt kunt.

En dan is er de prijs: de tafellamp kost 2.116 euro. Dat maakt het wel een heel dure upgrade van het thuiskantoor. Om het iets te verzachten is leasen ook een optie, dat kan vanaf 37 euro per maand.

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Op zoek naar kantoorruimte? Klik hier voor ons aanbod in ALPHA!