TU/e introduceert masteropleiding die datascience en AI combineert

TU/e introduceert masteropleiding die datascience en AI combineert

14 jan. 2021

De Technische Universiteit Eindhoven begint september met de nieuwe masteropleiding Data Science en Artificial Intelligence. Volgens de universiteit is de opleiding de enige in Nederland waarbij datascience en kunstmatige intelligentie worden gecombineerd.

Vanaf september van dit jaar start de TU/e met een nieuwe masteropleiding gericht op Data Science en Artificial Intelligence. De nieuwe DS&AI-opleiding is formeel erkend door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie NVAO. De nieuwe master wordt aangeboden door de faculteit Mathematics and Computer Science en is de eerste en enige techniekopleiding in Nederland waarin geavanceerde technieken en methoden op het gebied van Data Science en Artificial Intelligence gecombineerd worden.

Universitair hoofddocent Dirk Fahland, die nauw betrokken is bij de totstandkoming van het programma, legt uit: “De combinatie van Data Science met AI is logisch, omdat beide disciplines tegenwoordig nauw verweven zijn.” Daarnaast sluit de opleiding goed aan op de ambities van de universiteit, waarin artificial intelligence een prominente plek inneemt, zoals ook blijkt uit de lancering van het Eindhoven AI Systems Institute (EAISI) in 2019.

Het voornaamste doel van de opleiding DS&AI is om ‘AI engineers’ op te leiden die in staat zijn om betrouwbare systemen te bouwen met oog voor de mensen die ze zullen gebruiken, vertelt Fahland. “Dat is bijvoorbeeld van belang voor de hightechsystemen die hier in de regio worden ontwikkeld, waarbij hoge eisen worden gesteld aan betrouwbaarheid."

CURRICULUM

De studenten moeten problemen van verschillende kanten kunnen bekijken en krijgen daarom een brede basis, met onder meer vakken over de fundamenten van kunstmatige intelligentie, datavisualisatie, ethiek, algoritmiek, data mining en management, en machine learning.

Het DS&AI-programma is gestructureerd in zes trajecten, die elk een expertisegebied van Data Science & Artificial Intelligence vertegenwoordigen. De meeste vakken binnen deze trajecten zijn nieuw of herontworpen voor de nieuwe Master DS&AI.

  1. Data Engineering and Management
  2. Algorithmic Data Analysis
  3. Explainable Data Analytics
  4. Statistics
  5. Data Mining and Machine Learning
  6. AI and Machine Learning

Daarnaast verbinden de volgende twee verplichte vakken de verschillende expertisegebieden met elkaar en geven context:

  • Ethics in Data Science & Artificial Intelligence
  • Data Intelligence Challenge (challenge-based groepsproject)

De nieuwe opleiding zal binnenkort worden geregistreerd in het officiële onderwijsregister van Nederland (CROHO). Vanaf dat moment kunnen studenten zich inschrijven via Studielink. De uiterste datum voor inschrijving is 1 mei 2021.

Geschreven door
Saskia van de Schoot

directeur new business

Saskia van de Schoot
Bron: TU/e nieuws
Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wil jij ook een maand gebruik maken van onze nieuwe showkantoor? Klik dan hier!