Van vettige plastic naar maalgoed

Van vettige plastic naar maalgoed

15 aug. 2017

'TUSTI is een schoolvoorbeeld van hoe de markt en kennis elkaar ontmoeten', lacht Eline Stiphout terwijl ze haar veiligheidsjas over de stoel hangt. Eline: "Jan Kolijn was chemicus bij de Polymer Technology Groep Eindhoven (PTG/e) en ik ben eigenaar van recycling bedrijf Stiphout Plastics in Montfort. Samen hebben we vorig jaar TUSTI opgericht. Dit hebben we gedaan nadat PTG/e een nieuw, gepatenteerd reinigingsproces heeft bedacht om plastic frituurvetverpakkingen te kunnen hergebruiken. Er staat nu een grote was-unit in mijn recyclingbedrijf. Het gaat echt beginnen! We gaan per jaar 2 miljoen kilo vettige, vieze kunststof schoonmaken en recyclen!"

Kleine meisjes hebben dromen. Ze willen juf worden of dokter. Eline Stiphout wilde een fabriek. Met alles erop en eraan. Na haar studie International Business aan de Tilburg University, kwam die droom uit. Eline: "Nu staat in Montfort de groenste recyclingfabriek van Nederland. Hier vermalen we niet vette plastic tot maalgoed in de vorm van snippers. Die snippers verkopen we door aan bedrijven die er emmers van maken, plastic bakken of bloempotten."

Dat kan anders
Tijdens haar zoektocht naar kunststof kwam Eline in contact met bedrijven die biodiesel maken uit afgewerkt frituurvet dat overal in Nederland wordt opgehaald. Per jaar maar liefst 23.000 ton. Om het vet uit de 'cans' te halen, versnipperen ze de verpakking en dan blijft vies, vettig plastic over. "Inderdaad vies, maar wel hoogwaardig kunststof dat niemand wil hebben. Het wordt verbrand. Zonde", aldus Eline.   

Vraag en antwoord
Jan: "PTG/e is een kennisinstelling op het gebied van kunststof. Wij kregen twee jaar geleden de vraag van Stiphout Plastics of het mogelijk was om de 'cans' op een duurzame manier schoon te maken zodat ze vervolgens, net als het schone plastic, vermalen en hergebruikt kunnen worden. We zijn de uitdaging met veel plezier aangegaan en hebben een laboratorium ingericht in Catalyst. Om een lang verhaal kort te maken: na veel lezen, uitproberen, testen, trial and error is het gelukt. Het gaat om een door ons geselecteerde vloeistof die we op een bepaalde manier toepassen."

Vertrouwen
Eline: "Ik geloofde in de kennis van PTG/e en ik ben ervan overtuigd dat de combinatie van high tech en recycling het verschil kan maken. Dit is de eerste stap. Nu kijken we verder. Als het werkt, gaan we het geld dat we verdienen investeren in nieuw onderzoek waarbij we onze kennis over vet, schoonmaken, kunststof en hergebruik verder gaan uitbouwen."

Ook Jan ziet de toekomst van TUSTI vol vertrouwen tegemoet: "We hebben alweer nieuwe ideeën. Maar nee, daar kan ik nu nog niets over zeggen..."

TUSTI
Gebouw Catalyst
De Lismortel 31
5600 AB Eindhoven
T. +31 (0)40-7517655
E. info@tusti.nl
I. Tusti.nl

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wil jij ook een maand gebruik maken van onze nieuwe showkantoor? Klik dan hier!