Verkiezingen: de standpunten over High-tech

Verkiezingen: de standpunten over High-tech

15 mrt. 2021

Deze week staan de verkiezingen in Nederland op de agenda. Hezelburcht, gevestigd in hub Mµ, heeft de standpunten rondom high-tech en ICT in kaart gebracht. Interessant om even te bekijken voor je naar de stembus vertrekt. Lees verder voor alle standpunten.

 

Hezelburcht helpt je op weg met een overzicht van de standpunten van de zes grootste partijen omtrent High Tech en ICT. Graag delen wij dit! Ontdek de visie van elke partij en wat dit mogelijk betekent voor de doelen en ambities van je organisatie.

De partijen en hun visies

VVD

De VVD gelooft in start-ups en de kansen die deze te bieden hebben aan Nederland. Met name technologische start-ups kunnen volgens hen binnen korte tijd een snelle groei maken. Ze willen start-ups de mogelijkheid bieden om door te groeien naar scale-ups. De VVD wil de regels versoepelen om kenniswerkers naar Nederland te halen, meer geld en ruimte creëren voor innovatie en start-ups betere toegang bieden tot onderzoeken en resultaten van publieke kennisinstellingen. Daarnaast willen ze de toegang tot innovatieregelingen, zoals de WBSO, voor start-ups en scale-ups verbeteren.

Op het gebied van digitalisering wil de VVD groots investeren in doorbraaktechnologieën als kunstmatige intelligentie (AI) en quantum computing. Doel: Nederland laten groeien en toonaangevend te worden op Europese schaal.

Tot slot kaart de VVD aan ruimte te willen maken voor zorginnovaties en slimme, digitale oplossingen (eHealth, zorg op afstand), maar niet of/hoe er geïnvesteerd gaat worden in de ontwikkeling van deze oplossingen.

PVV

PVV heeft geen standpunten over ICT of High Tech in het verkiezingsprogramma opgenomen.

CDA

“De toekomst is digitaal”, aldus het CDA. Volgens de partij biedt de digitale toekomst op economisch vlak grote kansen voor innovatieve ondernemers en start-ups. Hierin speelt samenwerking op Europees niveau een belangrijke schakel. Daarnaast stimuleren ze de innovatie en digitalisering in de zorg, van nieuwe behandelmethoden tot nieuwe technologieën om de zorg te verbeteren. Ook komen ze met een omvangrijk herstel- en innovatiepakket voor investeringen in onder andere digitalisering en innovatie. Voor projecten binnen deze gebieden wil het CDA procedures versnellen en vereenvoudigen om sneller resultaat te boeken. Met Cofinanciering vanuit het Nationale Groeifonds en InvestNL kan het mkb, grootbedrijven, start-ups en scale-ups helpen in de overstap naar nieuwe verdienmodellen.

Van krimpgebieden willen zij groeiregio’s maken door volop te investeren in de ontwikkeling van nieuwe, innovatieve economische clusters in het hele land. In het topsectorenbeleid komt de nadruk te liggen op nieuwe sleuteltechnologieën voor de Nederlandse economie, als het aan het CDA ligt.

D66

De partij wil investeren in digitale vaardigheden voor iedereen. Dit betekent onder andere het mkb helpen met de digitale transformatie, maar ook het bieden van bijscholing voor werknemers en werkzoekenden en de opleidingscapaciteit vergroten voor studenten in de techniek, ICT en kunstmatige intelligentie.

Daarnaast wil D66 zicht richten op sleuteltechnologieën die het fundament zijn voor nieuwe toepassingen. Ook vindt D66 dat geld voor belastingmaatregelen als de Innovatiebox vooral grote winstgevende bedrijven ten goede komt. Dit geld willen zij effectiever inzetten voor het stimuleren van innovatie zodat juist het innovatieve mkb, start-ups en scale-ups hiervan profiteren. Investeringen in dit start-ups en scale-ups moeten aantrekkelijker gemaakt worden en ook wordt samenwerking tussen deze bedrijven en universiteiten, hogescholen, incubatoren en fieldlabs aangespoord. D66 wil start-ups en scale-ups extra aandacht geven dus. Tot slot willen zij ondernemers de mogelijkheid bieden om nieuwe ideeën op kleine schaal te testen. Dit wordt ook wel het sandbox model genoemd.

GroenLinks

GroenLinks vindt dat een duurzame en moderne kenniseconomie een innovatieve en dynamische ICT-sector nodig heeft. Het uitwisselen van technieken en het beschikbaar maken van kennis zijn daarbij zeer belangrijk. Daarom zijn zij voorstander van open source software en tegenstander van software-octrooien.

Daarnaast ziet de partij innovatieve ondernemingen op het gebied van bijvoorbeeld (bio)medische technologie, digitale technologie, games, platforms en 3D-printing als aanjagers van de economie. Zij willen ondernemingen die bijdragen aan een groene en eerlijke economie stimuleren door het Klimaatfonds voor hen open te stellen en (Europese) netwerken tussen innovatieve ondernemingen en grotere bedrijven te versterken.

SP

De SP heeft minder concrete plannen omtrent investeringen in (technologische) start-ups, scale-ups, of mkb. Ook lijken ze wat behoudender te zijn wat betreft digitalisering en technologische ontwikkelingen. Wel willen zij een ‘Commissie-Digitalisering’ instellen die de politiek adviseert over de maatschappelijke gevolgen van technologische ontwikkelingen en voorstellen doet voor aanvullende burgerrechten in het digitale tijdperk.

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel? Of wil je weten welke subsidiekansen er op dit moment zijn voor  je innovatieproject? De specialisten van Hezelburcht rondom High Tech en ICT staan je graag te woord.

Geschreven door
Saskia van de Schoot

directeur new business

Saskia van de Schoot
Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wil jij ook een maand gebruik maken van onze nieuwe showkantoor? Klik dan hier!