Waarom je jezelf na de vakantie als herboren voelt

Waarom je jezelf na de vakantie als herboren voelt

22 jul. 2021

Stel het jezelf eens even voor: op een strandstoel met een cocktail in je hand, zonnebril op en als het te warm voelt, duik je even de zee in… Alleen als ik eraan denk, word mijn humeur al beter.

Maar het niks doen tijdens je vakantie is niet perse hetgeen dat jou jezelf als herboren laat voelen; het zonnige aspect is dat wel! Je bent meer buiten en je helpt jouw biologische klok te resetten, zodat je na de zomer weer volle bak aan de slag kunt.

Het zonlicht vertelt namelijk via onze ogen aan ons lichaam wanneer het dag is en wanneer het nacht is. Doordat je de hele dag in natuurlijk licht zit, word je actiever gedurende de dag en slaap je dieper in de nacht. Zo laadt jouw batterij goed op!

Speciaal voor de zomer, wat lichtweetjes en redenen om toch echt vaker naar buiten te gaan ;)

Zomervakantieweetjes

  • Vanaf zo’n 3.000 lux op je ogen krijgen we de neiging om een zonnebril op te zetten. Gemiddeld brengt die het lichtniveau 3 keer naar beneden. Niet erg, want het is nog steeds genoeg om je biologische klok aan te sturen.

  • In de volle zon ontvangen we 100.000 lux of meer. Dat is heel veel licht! Normaal, in een gebouw, krijgen we maar 500 lux (veel te weinig natuurlijk).

  • Gunstig voor je weerstand: zonlicht zorgt voor meer vitamine D, door UV-straling op je huid.

  • Let maar eens op wanneer we tegen elkaar zeggen ‘je bent goed bijgekleurd vandaag’. Dat is meestal ’s avonds als zon ondergaat. Er zit dan veel rood in het zonlicht, waardoor de verkleuring duidelijker zichtbaar wordt.

  • Er bestaat zoiets als zomer blues, bijvoorbeeld door erg vroeg wakker worden. De tip is te zorgen voor een donkere slaapkamer met goede gordijnen. Of gebruik een badlaken voor het raam voor extra donkerte in de ochtend.

Mooi dus dat we opgeladen terugkomen van vakantie. Zou het niet jammer zijn als je na een week of twee dat vakantiegevoel alweer kwijt bent, omdat je biologische weer ontregeld raakt? Dat lichttekort binnen in gebouwen, of dat nu thuis is of op kantoor, vraagt om een krachtiger licht binnen overdag. Daarmee blijft je biologische klok in conditie.

Veel plezier met het bewust opdoen van je zomerse portie zonlicht!

Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wil jij ook een maand gebruik maken van onze nieuwe showkantoor? Klik dan hier!