Wijzigingen voor ondernemers in 2021 (ook lezen startups & scaleups!)

Wijzigingen voor ondernemers in 2021 (ook lezen startups & scaleups!)

7 jan. 2021

Nieuw jaar, nieuwe wetten. Zoals altijd veranderen ook dit jaar op 1 januari de spelregels voor ondernemers. Van een lagere zelfstandigenaftrek tot gunstigere voorwaarden voor het aantrekken buitenlands talent: dit heeft de overheid komend jaar voor je in petto. Alles makkelijk op een rijtje voor jou gezet door MT Sprout. Goed te lezen dat er ook leuke wijzigingen zijn rondom innovatie en voor startups en scaleups!

Minder zelfstandigenaftrek

Net een bedrijf gestart? Jarenlang was de zelfstandigenaftrek een vast bedrag van 7.280 euro, dat je de eerste 3 jaar van de winst mocht aftrekken. Voor 2020 was dat al verlaagd naar 7.030 euro en het komende jaar zet die daling zoals aangekondigd door. Nieuwbakken ondernemers kunnen dan nog maar 6.670 euro van de winst wegstrepen. Uiteindelijk blijft er in 2036 een bedrag over van 3.240 euro. 

Lager tarief vennootschapsbelasting

Voor eigenaren van een bv heeft de fiscus komend jaar een aardige verassing. Het lage tarief van de vennootschapsbelasting gaat namelijk iets naar beneden, van 16,5- naar 15 procent. En dat is niet het enige voordeel, het bedrag waarvoor dit lage tarief geldt gaat omhoog. Dat was 200.000 euro, het wordt 245.000 euro. In 2022 wordt dit verder opgeschroefd, naar 395.000 euro. Het hoge tarief blijft in ieder geval het komende jaar wel stationair draaien, op 25 procent.

Hoger tarief innovatiebox

Elke ondernemer die in Nederland aan een nieuwe technologie werkt, kent ‘m: de innovatiebox. Wanneer je als bedrijf winst maakt met vernieuwende activiteiten, dan hoef je over dit deel van de winst minder vennootschapsbelasting betalen. Het tarief was tot nu toe 7 procent, dat wordt in 2021 verhoogd naar 9 procent. In aanmerking komen voor dit belastingvoordeel, kan met een octrooi en via de WBSO-regeling. Je uitvinding moet overigens wel in de categorie ‘vliegende auto’s’ en ‘visnetten van zeewier’ vallen, met gewoon een coole app loop je geheid een blauwtje.

Baangerelateerde investeringskorting

Blijf investeren! Dat is wat de overheid tegen ondernemend Nederland zegt met de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK). Die wordt op 1 januari ingevoerd en geldt met terugwerkende kracht voor investeringen vanaf 1 oktober. Met de BIK kun je als ondernemer een deel van je investeringen verrekenen met de loonheffing. Wel onder bepaalde voorwaarden, uiteraard. Voor een investering tot 5 miljoen gaat het om 3,9 procent. Voor het bedrag daar bovenop geldt een percentage van 1,8 procent. Deze coronacrisismaatregel geldt vooralsnog tot 31 december 2022.

Lagere inkomenseis medewerkers startups

Goed nieuws is er voor startups en scaleups die voor talent vooral in internationale vijvers vissen. Het wordt vanaf 1 januari makkelijker om voor buitenlands personeel een verblijfsvergunning te ontvangen. Hick-up was tot nu toe steeds het verplichte minimumsalaris van 4.500 euro (3.299 euro voor medewerkers tot 30 jaar). Met name voor startups bleek die drempel vaak te hoog. Nu die inkomenseis wordt versoepeld, kunnen jonge techbedrijven makkelijker internationaal talent scouten. Met dank aan de lobby van de Dutch Startup Association.

Extra bedrijfspand zwaarder belast

Wie een bedrijfsgebouw koopt, betaalt overdrachtsbelasting. Net als bij een woonhuis, dus. Maar koop je in 2021 een tweede pand, dan doet de fiscus een diepere graai in je portemonnee. De overdrachtsbelasting voor extra panden gaat namelijk van 6- naar 8 procent.

Lagere aftrekposten

Hoe meer aftrekposten, hoe liever. Zo houd je als ondernemer je belastbare winst lekker laag. Maar wat dit betreft, trekt de overheid de teugels net iets strakker aan in 2021. Nu nog geldt een aftrekpercentage van 46 procent, maar dat gaat verder zakken naar 43 procent. Die daling zet door in 2022 tot er in 2023 uiteindelijk nog 37,05 procent overblijft.

Hoger percentage Zvw

Hier kunnen we kort over zijn. De inkomensafhankelijke bijdrage voor de Zorgsverzekeringswet (Zwv) gaat in 2021 omhoog, van 5,45- naar 5,75 procent.

 

Geschreven door
Saskia van de Schoot

directeur new business

Saskia van de Schoot
Bron: MT Sprout
Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Wil jij ook een maand gebruik maken van onze nieuwe showkantoor? Klik dan hier!