"Willie Wortels" van TU/e Campus winnen miljoen euro

"Willie Wortels" van TU/e Campus winnen miljoen euro

3 mrt. 2021

Spannende week was het voor InnovationSpace. Dinsdag werd bekend dat ze de eerste Nederlandse Hogeronderwijs Prijs hebben gewonnen. Met maar lieft een prijs van 1,2 miljoen euro. Geweldige erkenning voor al het innovatieve werk! Vandaag besteedt het Eindhovens Dagblad een mooi artikel aan Innovation Space, welk we graag delen.  

Een controller waarmee blinden kunnen appen? Of een vernuftige installatie waarmee energie uit ijzerpoeder wordt vrijgemaakt? Het zijn enkele succesnummers die voortkomen uit innovation Space op de TU/e Campus waar studenten in teams hard werken aan innovaties. De nieuwe manier van onderwijs is in Den Haag opgevallen. De eerste Nederlandse Hogeronderwijspremie gaat naar Eindhoven. De pioniers in prototyping blijken ook pioniers in onderwijs. Het moet voor TU/e hoogleraar Isabelle Reymen, mede-initiator en wetenschappelijk directeur van TU/e innovation Space, bijna voelen alsof ze de lotto heeft gewonnen. Bloemen worden aan huis bezorgd en apps pingen maar door.  Reymen:,,Ja het voelt echt als erkenning voor wat wij in vijf jaar tijd bereikt hebben.”

Innovation Space

Het glazen gebouw van innovation Space aan de vijver op de TU/e-campus biedt onderdak aan 37 studententeams. In coronatijd is dat vooral digitaal. Studenten krijgen projectonderwijs in diverse teams, zowel op bachelor als masterniveau en uit verschillende studierichtingen. Ze werken samen met partners uit de industrie en maatschappelijke organisaties aan uitdagingen in de praktijk. Het is bedoeld als voorbereiding voor later. Als ingenieur moeten ze ook met allerlei mensen samenwerken.

Studenten moeten bijdragen aan grote uitdagin­gen in de maatschap­pij.

Isabelle Reymen, Wetenschappelijk directeur TU/e innovation Space

Succesvoorbeelden kent Reymen genoeg: ,,We willen dat studenten bijdragen aan grote uitdagingen in de maatschappij. Studenten kregen bijvoorbeeld twee jaar geleden de hele vrije opdracht, ‘doe iets nuttigs met satellietdata’. Een team ging aan de slag met zeewier, dat is duurzaam, goedkoop en voedzaam. Doel was dat er in 2050 genoeg voedsel is voor de wereldpopulatie, maar dan moeten de bestaande zeewierboerderijen opschalen. Na een half jaar was er de startup SpaceSea die zeewierboerderijen via satellieten helpt bij het monitoren van zeewier in zee, in plaats van met een bootje op en neer te moeten varen.” Zover bekend heeft de mosselkweek industrie al interesse getoond.

Eerste controller voor blinden

En zo zijn er meer voorbeelden; Hable, ‘s werelds eerste controller waarmee blinden en slechtzienden hun smartphone kunnen bedienen, Falcon Electric Aviation dat de Tesla onder de vliegtuigbouwers wil worden en Team Solid dat werkt aan een nieuwe vorm van energiewinning: brandstof uit ijzerpoeder.

TU/e heeft de ambitie dat in 2030 dit onderwijsconcept breed is uitgerold over de opleidingen. Een uitdaging voor Reymen en haar team: ,,Hoe kun je traditionele onderwijsvakken combineren met challenges? Hoe ga je dat inrichten per student? We zoeken nog naar de balans.”

Van harte gefelciteerd team Innovation Space, geweldige erkenning voor jullie mooie werk!

Geschreven door
Saskia van de Schoot

directeur new business

Saskia van de Schoot
Gerelateerd nieuws
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en events op HTCE en TU/e Campus? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.
Op zoek naar kantoorruimte? Klik hier voor ons aanbod in ALPHA!