
Xeltis, trendsetter in onderzoek en ontwikkeling van medische hulpmiddelen, werkt aan een doorbraak in de behandeling van patiënten met een hartklepziekte. Het bedrijf is een pionier in zelfherstellende hartkleptechnologie. De eerste klinische studies tonen aan dat deze therapie de kwaliteit van leven van met name kinderen sterk kan verbeteren.
Geïmplanteerde hartkleppen van bio-absorberende polymeren, die geleidelijk vervangen worden door natuurlijk weefsel, waardoor een functionerende, lichaamseigen hartklep wordt opgebouwd. Dit is in een notendop hoe de Xeltis-technologie werkt. Tijdens een bezoek aan de vestiging in Catalyst laat operationeel directeur Alexander Göhring de laboratoria en kantoren zien voor R&D, productie en langlopende, klinische studies. Vanachter een beveiligde, afgesloten glazen pui is er zicht op de werkzaamheden in de cleanroom. Hier is personeel in beschermende kleding druk bezig met de productie van wat Xeltis ‘het eerste polymeergebaseerde platform voor zelfherstellende hartkleptherapie’ noemt. In het naastgelegen R&D-lab doen medewerkers microscopisch onderzoek aan nieuwe polymeerontwerpen.
Deze pulmonaire klep zal na implantatie door het lichaam zelf in de loop van de tijd vervangen worden door groeiend natuurlijk weefsel
De hartkleptechnologie van Xeltis zou tot een paradigmaverandering kunnen leiden in de behandeling van hart- en vaatziekten. Het platform voor weefselherstel biedt een alternatief voor dierlijke of mechanische protheses, vaak de enig mogelijke behandeling op dit moment. De technologie heeft vooral potentieel voor de behandeling van kinderen met aandoeningen aan de pulmonalisklep. Dat is de klep tussen de rechterhartkamer en longslagader. Als de zelfherstellende hartkleptherapie van Xeltis goedkeuring krijgt voor toelating op de markt hoeven deze patiëntjes mogelijk niet langer periodieke openhartoperaties te ondergaan. Dit zou hun gezondheidstoestand en kwaliteit van leven enorm verbeteren.
Momenteel bevindt de Xeltis-technologie zich nog in het ontwikkelingsstadium. De eerste studie in mensen dateert van 2013. In 2014 kregen 10 patiënten een implantaat. Geen hartklep, maar een bloedvat dat met dezelfde technologie was ontwikkeld. Deze studie pakte positief uit, waardoor meer investeerders vertrouwen kregen in het bedrijf en investeerden. “In de volgende studie ontvingen 12 patiënten een zelfherstellende pulmonarisklep. Dit is het eerste product dat we op de markt willen zetten en is met name ontwikkeld om kinderen te behandelen met een afwijking in dat deel van het hart.”
In 2017 wist Xeltis 45 miljoen euro los te krijgen. Geld dat werd ingezet om door te gaan met de ontwikkeling van de programma’s voor de ontwikkeling van pulmonaris- en aortakleppen. “De aortakleptechnologie, onze tweede toepassing in hartkleppen, is voor een veel grotere patiëntenpopulatie geschikt. De potentie zit in het feit dat ons product geen problemen veroorzaakt als verkalking. Deze toepassing moet geschikt worden gemaakt voor de hogere bloeddruk in dit deel van het hart. Hier gelden andere mechanische eisen, niettemin kunnen we dezelfde materiaalgroep gebruiken.”
Voorlopige resultaten van de studies uit 2014 en 2016 zijn hoopgevend en laten zien dat de technologie in de basis lijkt te werken. “De resultaten in onze patiënten bevestigen bevindingen in dierproeven.” De positieve reactie van patiënten op de therapie geeft Göhring vertrouwen dat Xeltis op het juiste spoor zit en zijn ambities kan waarmaken. Hij besluit: “Onze missie is om de hartklep opnieuw uit te vinden. Ons doel is om verandering te brengen in hartklepbehandelingen, zoals ze nu worden uitgevoerd, en de bijbehorende problemen op te lossen.
Lees het hele artikel op LABinsights