Link2innovate is een project dat in de grensregio Vlaanderen-Nederland grensoverstijgende samenwerkingsprojecten wil opzetten tussen jonge technologiebedrijven en gevestigde bedrijven of organisaties.
"Where technology meets cross-border demands"
InOpSys en CEVAP vullen elkaar qua businessmodel en bedrijfsopzet perfect aan: InOpSys ontwikkelt geen eigen waterbehandelingstechnologie, maar gebruikt en combineert bestaande technologieën in een taylor-made opzet om precies die oplossing te creëren die wordt gevraagd bij een klant, en deze vervolgens ook snel en flexibel in te zetten. CEVAP ontwikkelt een nieuwe technologie die nog niet voorkomt in het portfolio van InOpSys en is eigenaar van alle relevante informatie die nodig is om de CEVAP-techniek doeltreffend in te kunnen zetten op een applicatie. CEVAP heeft echter niet de structuur en middelen om complete oplossingen op te bouwen en in te zetten bij klanten. De samenwerking tussen InOpSys en CEVAP heeft een tweeledig doel: een uitbreiding van het technology-portfolio van InOpSys realiseren door toevoeging van de CEVAP-techniek en nieuwe toepassingen voor de CEVAP-technologie identificeren, uitproberen en valideren door middel van het gezamenlijk uitvoeren van pilot tests. InOpSys heeft een sterk waterbehandelings-gebaseerd netwerk met mogelijke klanten en toepassingen beschikbaar in België. CEVAP heeft ditzelfde in Nederland. Door deze netwerken te combineren kan de samenwerking sneller en efficiënter resultaat opleveren, en kan er op eenvoudiger wijze in zowel Nederland als België geacteerd worden, en daarmee ook in de grensregio.
De gal-afvloed kan om diverse redenen stagneren. Bijvoorbeeld als gevolg van een galsteen, littekenweefsel of een tumor. Als de gal niet goed wordt afgevoerd lijdt dat tot ernstige klachten, zoals pijn, ontstekingen, koorts en spijsverteringsproblemen. Ophoping van galzouten in de huid veroorzaakt geelzucht en jeuk. Er kan, als gevolg van een en ander, een levensbedreigende situatie ontstaan. Een operatie kan een oplossing bieden, maar een beter alternatief is het plaatsen van een stent, een buisje, in de galgang, zodat de gal weer naar de darm stroomt en klachten verdwijnen. Soms is het een tijdelijk probleem, dat vraagt om een tijdelijke oplossing. Montes Jura ontwikkelt een bio-absorbeerbare stent. Voordeel hiervan is dat de patiënt niet permanent een lichaamsvreemd materiaal in zich draagt en daarmee wordt de kans op complicaties als ontstekingen en verstoppingen gereduceerd. Bij een nieuwe afvloedbelemmering zouden de problemen recidiveren en een herhaling van de ingreep is dan niet meer mogelijk. Montes Jura ontwikkelt met behulp van speciale legering het functionele deel van de stent. Het Belgische partnerbedrijf Ultroxa Polymers is gespecialiseerd in de ontwikkeling van bio-absorbeerbare polymeren. Het doel van de samenwerking is om de eigenschappen van het geschikte polymeer te bepalen, te ontwikkelen en te testen zodat dit gebruikt kan worden voor de bescherming van de legering om voortijdige corrosie en als gevolg daarvan afname van de mechanische stenteigenschappen te voorkomen.
Pertracta ontwikkelt een module met membranen en folies, die ingezet kan worden voor speciale scheidingsprocessen in vooral de chemische industrie. De membranen in deze module zorgen ervoor dat twee (vloei)stoffen onderling componenten kunnen uitwisselen (via de poriën in het membraan), zonder dat deze stoffen contact met elkaar maken. De module zal bestaan uit frames waarin diverse kanalen zijn aangebracht; op deze frames worden de membranen en folies aangebracht. De frames zijn vervolgens onderling verbonden zodanig dat er een lekdichte en drukbestendige module ontstaat. In deze speciale scheidingsprocessen komen vaak extreem agressieve en corrosieve stoffen voor: de module, membranen en folies moeten daarom worden gemaakt van materialen die hiertegen bestand zijn. Deze eis leidt tot een combinatie van speciale kunststoffen voor de frames en voor de membranen enfolies (gebaseerd op fluorpolymeren), die tot op dit moment niet in deze vorm wordt gebruikt of geproduceerd in enig ander industrieel proces. Pertracta staat daarom voor twee uitdagingen: hoe de frames te vormen van deze speciale kunststof, en hoe de membranen en folies op deze frames bevestigd te krijgen. Inno-Mould heeft de kennis in huis om een proces te onderzoeken en te ontwikkelen om de frames te kunnen produceren uit een geschikt fluorpolymeer. Pertracta heeft contact met een derde partij in Nederland om de bevestiging van de membranen en folies op deze frames te ontwikkelen en testen. Het doel van deze samenwerking is om een testmodule gemaakt van fluorpolymeren te ontwikkelen voor een scheidingsproces. Met deze testmodule zal in een extern laboratorium een serie testen worden gedaan om te kijken of de module veilig en robuust is, en of de standaard performance van het beoogde scheidingsproces gehaald kan worden.
Nexmosphere optimaliseert de winkel ervaring door gebruik van sensoren waarmee consumentgedrag gemeten kan worden. Het systeem gebruikt een netwerk van sensoren die ingebouwd zijn in het winkelschap. Hiermee kan de consument getrackt worden en kunnen bepaalde actuatoren, zoals video, audio, licht en beweging in gang gezet worden om de consument te beïnvloeden en/of te stimuleren. Xetal heeft warmtesensoren technologie verder ontwikkeld in een systeem waarmee het mogelijk is om mensen te detecteren en te volgen binnen een bepaalde ruimte. Het systeem van Xetal wordt momenteel met name toegepast binnen de zorg. Het ontwikkelingsvlak is de ontwikkeling van een sensor die toegepast kan worden binnen de retail. Dit zal worden bereikt door een aantal software veranderingen in de micro electronica. Xetal heeft reeds een proof of concept; een actieve sensor en ervaring middels de toepassing van de meetwaarden. Hierdoor is dit samenwerkingsproject niet alleen economisch maar ook technisch haalbaar. Momenteel wordt er binnen de retail veel met tracking gewerkt met behulp van camera’s. Door de ‘nonintrusive indoor localization’ technologie van Xetal toe te passen binnen deze industrie, worden veel privacy kwesties opgelost. Samen willen Nexmosphere en Xetal een product/oplossing op de markt brengen.